Najpopularniji esport turniri

Elektronski sportovi, obično esportovi, prisutni su od 1970-ih. Međutim, ove igre su se pojavile tek 1990-ih, prije nego što su eksplodirale 2000-ih. Esportske igre su evoluirale od ležerne zabave među prijateljima do profesionalnog sporta. Istina, turniri u esportu postoje otkad i video igrice. 

Ljepota igranja esport igara oduvijek je bila konkurencija, s tim da su najraniji turniri bila mala lokalna takmičenja koja su koristila format igranja "head-to-head". Šta je esport turnir? Vidi da se igrači takmiče u određenoj igri u određenom trajanju. Na svakom turniru pojedini igrači ili timovi se takmiče u skladu sa dobro definisanim formatom.

Najpopularnije esport lige i turniriOstali veliki esport događajiNajbolji igrači i timoviKako i gdje se kladiti na esport turnir

Lista esport liga ili turnira je duga, a The International je jedan od najprestižnijih. The International je globalni esport turnir za Dota 2 koji je razvio i vodi Valve. Od prvog turnira 2011. godine, The International se održava svake godine, osim za izdanje 2020. koje je otkazano zbog pandemije koronavirusa. 

Prikaži više...

2021. godine, PGL Major Stockholm aka PGL održao je svoje šesnaesto Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) prvenstvo u Stockholmu, u Švedskoj. Od 26. oktobra do 7. novembra 2021. godine, dvadeset četiri tima su se kvalifikovala za takmičenje u Avicii Areni putem regionalne rang liste. Sa nagradnim fondom od 2.000.000 dolara, događaj je prvi Major i jedan od prvih esport šampionata od početka pandemije. 

Prikaži više...

Esport lige turnira postale su tako popularne u današnje vrijeme. Zato je lista današnjih esport turnira duga. Ali pravo na vrhu je ovo prvenstvo u eSportu je League of Legends World Championship. Domaćin Riot Games, League of Legends World Championship, jednostavno poznat kao Worlds, je godišnji profesionalni turnir koji okuplja najbolje League of Legends (LoL) timove da se takmiče za titulu na kraju svake sezone. 

Prikaži više...

Kao jedna od prvih profesionalnih esport liga, Overwatch League (poznata i kao OWL) predstavlja timove iz cijelog svijeta. Blizzard Entertainment je pokrenuo ligu 2018. sa 12 timova. Nakon proširenja na 20 timova godinu dana kasnije, liga je počela stabilan uspon, podstaknut popularnošću Overwatcha, esport igre sa 50 miliona igrača u 2018.

Prikaži više...

DreamHack je kompanija za zabavu sa sjedištem u Švedskoj. Firma je specijalizovana za natjecateljske događaje u igricama i u vlasništvu je Modern Times Group (MTG), kompanije za digitalnu zabavu sa sjedištem u Stockholmu. Prema Ginisovoj knjizi rekorda i galaksijama blizanaca, to je najveći LAN party i kompjuterski festival na svijetu. On (ovaj turnir) se može pohvaliti najbržom internet konekcijom na svijetu i također ima najviše generiranog prometa.

Prikaži više...

Postoji nekoliko esport online turnira koji su veći od PUBG Global Championshipa. Dočekuje najbolje rangirane igrače besplatne igre Battle Royale. Ovaj naslov je postigao ogroman uspjeh na mobilnim uređajima. Međutim, turnir se igra samo na PC-u. To je uglavnom zato što PUBG Mobile Club Open (PMCO) već nudi platformu za mobilne igrače. PUBG Corporation organizuje PGC svake godine.

Prikaži više...

Call of Duty League (CDL) je popularno online prvenstvo u esportu za seriju video igrica Call of Duty, koju izdaje Activision Blizzard. Liga je zvanično potvrđena 2019. godine, a prva sezona počela je godinu dana kasnije. Esport liga ima skup stalnih, gradskih timova koji su u vlasništvu različitih grupa. Postavljen je kao i drugi veliki esport turniri u Sjevernoj Americi.

Prikaži više...

Ubisoftov Six Invitational stvara ime na globalnim esport turnirima. Godišnji Rainbow Six Siege profesionalni esports online turniri privlače neke od najboljih talenata za igranje na svijetu. Sa sjedištem u Montrealu, gdje Ubisoft radi na razvoju igre, turnir ugošćuje timove koji se takmiče u prvenstvu poput Svjetskog kupa.

Prikaži više...

Apex Legends Global Series

Najpopularnije esport lige i turniri

Najpopularnije esport lige i turniri

Postoje različite vrste gaming turnira. Pravila i formati se značajno razlikuju, ali odgovarajući DNK ostaju uglavnom identični u svim segmentima. Svaka vrsta turnira ima za cilj da privuče određenu publiku i pruži jedinstveno iskustvo igračima, navijačima, pa čak i kladionicima.

Bilo da se radi o lokalnoj armaturnoj esport ligi ili profesionalnom turniru, esport događaji mogu trajati nekoliko sati ili nekoliko dana, ovisno o prirodi igre. Turniri obično koriste jednostavan sistem koji gleda kako igrači ili timovi napreduju nakon svake pobjede dok se ne odredi pobjednik.

Koji su najpopularniji esport turniri? Oni koji se klade na turnire u igricama ljudi se često iznenade kako su takmičenja u video igrama postala posljednjih godina, posebno ona na koja se već duže vrijeme ne obraća pažnja.

Uspjeh ostvaren u esportske igre je uglavnom inspirisan velikim prvenstvima i ogromnim pobjedama povezanim s njima. Ipak, evo nekih od najpopularnijih esport događaja u smislu gledanosti i nagradnog fonda.

The International – Dota 2

Međunarodni je nesumnjivo jedan od najvećih e-gaming turnira i po nagradnom fondu i po gledanosti. The International ima sve atribute kao jedno od najvećih esports šampionata.

Domaćin je Valve, vlasnici i proizvođači Dota 2 igra, ovaj turnir sa 18 timova zadržao je svoju popularnost na najvišem nivou od 2013. godine. Međunarodni je turnir samo po pozivu, gdje se od igrača traži da se bore na regionalnim turnirima ili Dota Pro Circuit-u kako bi imali šansu da dobiju poziv -gore.

Prema statistica.com, ovo prvenstvo je isplatilo suludih 34 miliona dolara nagradnog fonda u sezoni 2018/2019, a pobjednički tim je kući odnio preko 18 miliona dolara. Nažalost, sezona 2020. nije materijalizirana nakon pandemije COVID-19. Nagradni fond za 2021. iznosi više od 40 miliona dolara.

CS:GO Major Championship

The Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) Championship je nesumnjivo najpopularniji i najveći CS: GO turnir. Ovaj događaj uključuje 24 tima koji se bore za glavnu nagradu. Tim Astralis su aktuelni događaji ovog gaming događaja, koji je osvojio posljednja tri prvenstva. Turnir je imao nagradni fond od milion dolara u prethodnih pet godina. Međutim, na prvenstvu 2021. nagradni fond se udvostručio na 2.000.000 dolara.

League of Legends Svjetsko prvenstvo

Svjetsko prvenstvo League of Legends (LoL) pokrenuto je 2011. godine i nesumnjivo je jedan od najvećih esport događaja pod suncem. Kao i International, njime upravlja Riot Games koji je pobijedio u igri. Ovaj turnir je nesumnjivo najveći i najpopularniji liga legendi turnir na globalnom nivou.

Ovaj turnir je posebno poznat po svojim intenzivnim i dramatičnim utakmicama, a takmičenje postaje emotivno za igrače i navijače. LoL Svjetsko prvenstvo predstavlja neke od najboljih LoL igrača, izabranih sa regionalnih takmičenja. Na nedavno završenom prvenstvu 2021. održanom na Islandu, pobjednik je kući odnio 2.225.000. Ovogodišnji nagradni fond je na istoj vrijednosti kao i prošlogodišnji događaj, ali raspodjela tek treba biti objavljena.

Svjetsko prvenstvo u Overwatchu (OWWC)

OWWC je godišnji esport turnir koji organizuje Blizzard Entertainment, Overwatch's developer. Ovaj događaj počinje u velikom stilu, a Blizzard bira 24 najjača tima širom svijeta na osnovu njihove prosječne ocjene vještina. Sve zemlje se zatim dijele u grupe gdje takmičenje počinje.

Ova igra uživa veliku privlačnost. Evo udarca, navijačima se pruža rijetka šansa da biraju trenere svog tima. Učešće navijača u odabiru sastava je nesumnjivo odličan način da se baza obožavatelja uključi u događaj.

U prošlosti je ova liga privukla više od 300.000 gledalaca. Kada je u pitanju nagradni fond, tim SAD-a je pobijedio na događaju 2019., odnijevši kući 90.000 dolara. Svjetsko prvenstvo 2022. zakazano je za novembar 2022., ali nagradni fond je još uvijek zvanično objavljen.

Najpopularnije esport lige i turniri
Ostali veliki esport događaji

Ostali veliki esport događaji

FIFAe Svjetsko prvenstvo

FIFA je izuzetno popularna video igra i među najprodavanijim igrama svih vremena. Nedavno zaključeno FIFA 21 izazov je EA-ov najgledaniji događaj nakon što je prikupio ukupno vrijeme gledanja od milion sati. Sve serije EA Sporta su vrhunac glavnog događaja, FIFAe Svjetskog prvenstva, koje uključuje 32 najbolja igrača iz cijelog svijeta koji se bore za nagradni fond od 500.000 dolara.

Call of Duty (CoD) liga

The CoD liga je nesumnjivo vrhunac igre Call of Dugamingrts. Iako je bilo nekoliko CoD turnira, CoD liga je relativno nova, osnovana 2020. Ovaj događaj video igara održava se tokom nekoliko mjeseci, na kojem učestvuju najbolji svjetski esport igrači. CoD serija za 2021. ponudila je ogroman nagradni fond od 5 miliona dolara, a šampion plej-ofa je u džep dobio 1,2 miliona dolara.

PUBG globalno prvenstvo

The PUBG globalno prvenstvo je najveći događaj u PUBG eSport kalendaru. Ovaj međunarodni turnir poziva najbolje svjetske PUBG timove. Serija 2021. održana je u Južnoj Koreji, a pobijedio je kineski NewHappy, osvojivši 1,3 miliona dolara. Značajno je da je ukupna novčana nagrada za takmičenje bila nešto više od 2 miliona dolara.

Electronics Sports League

The Electronic Sports League (ESL) je konglomerat različitih esport timova u vlasništvu i pod istim imenom. Turnir se igra u četiri glavne divizije, uključujući:

 • ESL Play
 • ESL nacionalno prvenstvo: Kvalifikacioni turnir ograničen geografskim lokacijama
 • ESL Pro Tour: kružni događaj koji uključuje tri naslova (CS: GO, Warcraft III i StraCraft II)
 • ESL One

Od svih ESL-ovih turnira, ESL One Series ima najveći nagradni fond, sa preko 12,5 miliona dolara podijeljenih na 60+ esport šampionata.

Ostali veliki esport događaji
Najbolji igrači i timovi

Najbolji igrači i timovi

Ko su najbolji esport timovi i igrači u svijetu? Koji su najbolji timovi? Odgovor na bilo koje od ovih pitanja možda je bio nategnut san prije jedne decenije. U posljednjih nekoliko godina, neki igrači i timovi uspjeli su stati među publiku.

Igrači

Tokom godina, mnogi igrači su prikupili milione osvajanjem nekih od najvećih esport turnira i događaja. Zanimljivo je da su neki ostali dosljedni tokom godina. Evo nekih od najboljih video gejmera širom svijeta.

 • Faker: Pravo ime, Lee, Sang Hyeok, daleko je najodlikovaniji igrač eSporta, jedan od dvoje ljudi koji su osvojili LoL Svjetsko prvenstvo. Osvojio je i neke profesionalne titule, uključujući All-Star Paris 2014., Pozivnice za sredinu sezone 2016. i 2017. i IEM Svjetsko prvenstvo 2015. godine.
 • GetT_PRAVO – Pravo ime, Christopher Alesund, smatra se najvećim CS: GO igračem koji je uljepšao igru, nakon što je osvojio brojne vrhunske plasmane na međunarodnim turnirima.

Ostali istaknuti igrači uključuju: Flash (Lee, Young Ho) i f0rest (Patrik Lindberg)

Timovi

Neki timovi su bili izvanredni tokom godina kada su timski sportovi u pitanju. Evo nekih od najefikasnijih eSports timova na svijetu.

 • Virtus.pro
 • Fnatic
 • Evil Geniuses
 • OG
 • Team Liquid
 • Astralis
Najbolji igrači i timovi
Kako i gdje se kladiti na esport turnir

Kako i gdje se kladiti na esport turnir

Kako se mogu kladiti na esports?

Ovo pitanje se često pojavljuje. Koliko god da postoje neke razlike između esporta i tradicionalnih sportova, nema mnogo razlika u klađenju. Kao iu sportskom klađenju, poznavanje turnira je ključno za donošenje informiranih odluka.

Svaki kladioničar bi trebao početi razumijevanjem igre prije nego što počne istraživati žanr ili turnir. Igrači moraju početi tako što će se upoznati s igračima, timovima i prirodom igre. Klađenje ne bi trebalo da bude teško. Pretpostavka eSports klađenja je jednostavna: odaberite tim ili igrača koji imaju najbolje šanse za pobjedu u meču ili događaju i odlučite koji koeficijenti predstavljaju najbolju vrijednost.

Gdje se kladiti na esports?

Sa mnogim kladionicama koje danas pokrivaju događaje video igara, ljubitelji eSporta su u stalnoj potrazi za njima najbolje web stranice za klađenje na esports. Svaki kladioničar mora biti jedinstven u nekom smislu.

Prije nego što padnu na primamljive poticaje i ponude besplatnog novca, igrači bi također trebali dublje proučiti različite faktore kao što su status licence, reputacija, načini plaćanja, pokrivenost turnira e-igara i raspon tržišta klađenja. U osnovi, najbolje online eSport stranice za klađenje trebale bi biti one koje sveobuhvatno zadovoljavaju potrebe igrača.

Kako i gdje se kladiti na esport turnir