Intel Extreme Masters

Intel Extreme Masters je jedan od najvećih serijala esport turnira na svijetu. To je globalni fenomen koji sponzorira Intel i koji se održava u mnogim različitim zemljama širom svijeta. U vlasništvu je Electronic Sports League (ESL), njemačkog organizatora esporta koji je poznat po tome što ima više turnira u igricama.

Ideja za njega nastala je 2006. godine nakon što je ESL shvatio potencijal svjetskog esport događaja. Dobio je sredstva od Intela i nazvan je Intel Extreme Masters. Takmičenje ima male događaje tokom cijele godine koji vode do "Grand Final" događaja, koji se održava na CeBIT-u u Hanoveru, Njemačka.

Sve što trebate znati o Intel Extreme Masters

Sve što trebate znati o Intel Extreme Masters

U početku je imao samo turnire za Counterstrike 1.6, ali do sada je održavao turnire za ukupno 11 igara, od kojih su dvije bile Counter-Strike: Global Offensive i StarCraft II.

Intel Extreme Masters turniri održavaju se u gradovima kao što su Katowice, Toronto, Guangzhou, New York City i Dubai. Najnoviji Intel Extreme Masters turnir za Counterstrike: Global Offensive imao je glavnu nagradu od 100.000 dolara.

Sve što trebate znati o Intel Extreme Masters
Sve o CS:GO

Sve o CS:GO

Counter-Strike: Global Offensive, ili CS:GO, jedan je od najgledanijih i najigranijih Intel Extreme Masters esport turnira. Godine 2020. imao je preko milion pregleda. CS:GO je besplatna igra pucačina iz prvog lica (FPS) koja je objavljena 2012. godine.

Originalna igra Counter-Strike bila je mod Valveove popularne igre Half-life. Danas postoje četiri igre u CS seriji.

Razvijena od strane Valvea i Hidden Path Entertainmenta, igra uključuje dva tima, Teroriste i Counter-Terrorists, koji se bore jedni protiv drugih u različitim načinima igre. Igra je i dalje veoma popularna u gejming zajednici i redovno je ažurirana od strane Valvea.

U 2018. godini, Valve je predstavio battle royale mod pod nazivom "Danger Zone". Ima ih 9 drugi načini igre, a najpopularniji je "Defusal bombe". Igra je dobila nekoliko nagrada u esport industriji, uključujući Game Awards za 2017., 2019. i 2020. godinu.

Igra je četvrta igra u CS seriji i dostupna je na WIndows, macOS, Xbox 360 i PS3. Od svog objavljivanja, Valve je predstavio mnoštvo novih funkcija, uključujući nove mape, oružje, načine igre i skinove. Skinovi su pomogli u formiranju "virtuelne ekonomije" u igri što je na kraju rezultiralo klađenjem i kockanjem u esportu.

CS:GO Esports Klađenje i Turniri

Zovu se CS:GO turniri koji imaju najveće nagradne fondove Major Championships. Počeli su sa nagradnim fondom od $250,000 USD i popeo se do $1,000,000 USD. Intel Extreme Masters je održao jedan od Counter Strike Majora od 2008. do 2012. godine, ali to je bilo za CS 1.6.

Prije izlaska CS:GO-a, budućnost serije u esport industriji bila je neizvjesna jer mnogi igrači širom svijeta nisu željeli igrati CS 1.6 u konkurentskom okruženju. Kada je CS:GO pokrenut 2012. godine, oživio je esport duh u CS zajednici.

Iako je početna verzija igre još uvijek imala svoje nedostatke, Valve je kontinuirano objavljivao zakrpe kako bi je poboljšao. Prvo CS:GO Major prvenstvo finansirao je Valve i održano je u Švedskoj u DreamHack Zima 2013.

Ipak, igra je imala dosta kontroverzi. Utvrđeno je da mnogi igrači varaju, ali ih je zabranio "Valve Anti-Cheat (VAC)" čim se otkriju. Igrači za koje se utvrdi da varaju na turnirima su trajno zabranjeni, a ponekad i uklonjeni iz svojih timova.

Kada su uvedeni skinovi oružja, web stranice za online esport klađenje stvoreni su u svrhu klađenja skinova. Ovo se ubrzo pretvorilo u kockanje maloljetnika zbog čega su Valve i kockarske stranice dobili dvije tužbe.

Sve o CS:GO
Intel Extreme Masters kvote za klađenje

Intel Extreme Masters kvote za klađenje

Postoje tri vrste kvota za klađenje:

  • Fractional kvote
  • Decimalne kvote
  • Moneyline kvote

Intel Extreme Masters nudi niz opcija za one koji žele da se klade na svog favorita ili na autsajdera. Najčešći vrsta kvota za klađenje koje Intel Extreme Masters ima su decimalne kvote i novčane kvote. Razlika između njih je u tome što se prvi koristi u Evropi, a drugi u Americi.

Na turniru IEM u Dallasu, "Looking for Org" se pokazao kao autsajder, sa kvotom od 301.00. Tim Vitality i Astralis su imali kvote od 18.00 što ih je činilo najsigurnijom opkladom na turniru.

U tekućoj Intel Extreme Masters sezoni XVII, Astralis ima kvotu 3,82, a Natus Vincere 1,26.

Šanse za uspjeh su velike kada znate na koje se kvote kladiti. Klađenje na najvjerovatniji ishod i vaš omiljeni tim može izgledati kao najbolja opcija, ali razumnije je kladiti se za vrijednost.

Postoje različite internetske stranice za klađenje na esport gdje možete potražiti najbolje kvote. Ne postoji velika razlika između vrijednosti na ovim stranicama, ali male razlike se mogu akumulirati da daju značajne povrate.

Intel Extreme Masters kvote za klađenje
Zašto je Intel Extreme Masters popularan turnir za klađenje?

Zašto je Intel Extreme Masters popularan turnir za klađenje?

Svake godine, milioni entuzijasta klađenja igara i videoigara iz cijelog svijeta pridružuju se da gledaju Intel Extreme Masters lige. To je visoko takmičarski turnir koji privlači globalnu publiku.

Šta je razlog njegove popularnosti? U njemu se održavaju turniri za neke od najvećih igara na svijetu. Counter-Strike: Global Offensive i Starcraft II su omiljene igre na koje se možete kladiti.

Još jedan razlog koji privlači igrače i bolje igrače je veliki nagradni fond. Intel Extreme Masers Katowice 2022 nije bio Major, ali je imao nagradni fond od milion dolara. 400.000 dolara je dato najboljim pobjednicima.

Održala je Major Championships za Counter-Strike i još jedno Counter-Strike: Global Offensive Major Championship će se održati u Rio de Janeiru, Brazil 2022. godine, prvi ikada IEM Major koji će se održati u Brazil.

Intel je više puta ponavljao da je njihov cilj da dovedu tehnologije za igre u svaki dio svijeta. Brazil Major će biti 10. Major Intel Extreme Master. To je jedna od najstarijih esport kompanija i naći ćete je na svakoj listi esport turnira.

Njegova globalna privlačnost jedan je od glavnih razloga zašto je danas toliko popularan.

Zašto je Intel Extreme Masters popularan turnir za klađenje?
Najbolji timovi Intel Extreme Master

Najbolji timovi Intel Extreme Master

Astralis i Natus Vincere su redovni igrači turnira. Na turniru 2020. koji se održao u Katowicama, Natus Vincere je osvojio prvu nagradu od 250.000 dolara, dok je Astralis osvojio 3. nagradu od 40.000 dolara.

Tim WE (World Elite) je još jedan regularan igrač koji je osvojio ukupno 3 turnira od 2011. Tim je kineska esport organizacija.

Na Intel Extreme Masters turniru 2017. koji se održao u Australiji, SK Gaming uzeo je trofej nakon četiri dana CS:GO-a. Tim se borio protiv FaZe Clan i pobijedio u 3 od 4 meča.

Flash Wolves, ili FW, tajvanski esport tim koji je stvoren u aprilu 2013. Njegov originalni naziv je bio "yoe IRONMEN" i nije promijenjen u Flash Wolves do avgusta 2013. Smatraju se jednim od najboljih timova u League of Legends i osvojio Intel Extreme Masters Season XI Svjetsko prvenstvo.

Gambit Esports je još jedna esportska organizacija za koju se zna da je jedan od najboljih timova u League of Legends. To je ruski tim sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Osvojili su nekoliko titula na Intel Extreme Masters turniru od 2013. do 2014. Nisu najavili nikakve planove za učešće na budućim Intel Extreme Masters turnirima.

Najbolji timovi Intel Extreme Master
Najveći trenuci Intel Extreme Masters

Najveći trenuci Intel Extreme Masters

Bila bi medveđa usluga esport industriji ne spomenuti prvi Intel Extreme Masters turnir kada su timovi iz 24 različite zemlje igrali Counter-Strike i World of Warcraft III. Nagradni fond je bio 160.000 €.

Tim Pentagram sa sjedištem u Poljskoj i H2K Gaming borili su se za konačnu nagradu, a prvi je kući odnio 40.000 eura. Bila je to žestoka konkurencija u kojoj su učestvovali i Fnatic i SK Gaming, dva tima koja će se takmičiti i na budućim turnirima.

Sa svakom sezonom, Intel Extreme Masters se širio ne samo u smislu igara, već i zemalja i gradova. Starcraft 2 je predstavljen u sezoni V, a imao je i pozivne turnire League of Legends koji su uzbudili fanove za sljedeću sezonu.

Nakon pozivnog turnira, liga legendi konačno je predstavljen u sezoni VI. U sezoni XI, po prvi put u istoriji turnira, finalni događaj održan je u Katowicama tokom dva vikenda.

Najveći trenuci Intel Extreme Masters
Gdje se kladiti i najbolja strategija za klađenje na IEM

Gdje se kladiti i najbolja strategija za klađenje na IEM

Postoji mnogo različitih sajtova za klađenje na esport gde se možete kladiti na Intel Extreme Masters turnire. Evo nekoliko stranica koje možete koristiti:

  • Cyber.bet
  • Betaway Sports
  • 1xBet
  • 20 Bet

Klađenje na esports je vrlo jednostavan proces. Odaberete sajt koji želite da koristite, pogledate kvote i položite opkladu na tim sa kojim ste, položite svoj novac, a zatim čekate da vidite ko će pobediti.

Najbolja strategija koju treba slijediti je analizirati izglede. Upamtite da što su kvote veće, to su manje šanse da će tim pobijediti. Tim sa većim koeficijentom dao bi veći prinos, ali bi imao male šanse za pobedu.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je istorija tima. Kako su se ponašali u prošlim utakmicama? Ovo je nekoliko faktora koje biste trebali uključiti u svoju strategiju klađenja kako biste povećali svoje šanse za pobjedu.

Gdje se kladiti i najbolja strategija za klađenje na IEM