ESL Gaming

ESL Gaming je pokrenut davne 2000. godine. Osnovan je kao nasljednik Deutsche Clanlige, koja je trajala tri godine. Kompanija je poznata po organizaciji brojnih esport turnira i liga širom svijeta. ESL Gaming je 2015. godine proglašen za najveću esport kompaniju na svijetu. Trenutno je i najstarija operativna eSports kompanija. Sjedište je u Kelnu, Njemačka, i ima više od deset različitih ureda i mnogo TV studija u nekoliko drugih zemalja.

ESL Gaming je počeo sa časopisom za igre na sreću, nakon čega je uslijedila online gaming liga. Kasnije je nabavio svoje servere i počeo ih iznajmljivati za razna esport takmičenja. Porastao je prilično brzo tako da je ESL-ov Intel Extreme Masters Katowice turnir imao više od sto hiljada ljudi u prisustvu i više od milion gledalaca na Twitchu.

Vlasništvo

Vlasništvo

Modern Times Group je kupila 74% ESL Gaminga od Turtle Entertainmenta, matične kompanije, 2015. godine. Esports događaji uživo počeli su da se emituju u više od 1500 bioskopa u toku iste godine. To je pomoglo da se popularnost ESL Gaminga poveća. Kao rezultat toga, organizacija je počela više ugostiti eSport online turniri i postepeno povećavaju asortiman eSport igara koje su nudili.

Kompanija je 2022. godine objavila da će Savvy Gaming Group (SGG) kupiti ESL Gaming i drugu esport platformu pod nazivom FACEIT. Kupovna cijena ESL Gaminga procjenjuje se na 1,05 milijardi američkih dolara. Posao će biti završen tokom drugog kvartala ove godine. SGG planira spojiti dvije kompanije kako bi formirao ESL FaceIt grupu.

Vlasništvo
Takmičenja

Takmičenja

ESL obično sarađuje sa drugim izdavačima kao što su Riot Games, Blizzard Entertainment, Microsoft Gaming i Valve kako bi svake godine ugostili brojne esport lige i takmičenja širom sveta. Većina takmičenja danas se održava online i privlače milione gledalaca. Neka od najboljih takmičenja uključuju ESL Play, ESL National Championships, ESL Pro Tour, ESL One i Intel Extreme Masters. Neke popularne igre predstavljene na turnirima i ligama su istaknute ispod.

  • FIFA: FIFA video igre su serija fudbalskih igara koje je razvio EA Sports. Među najpopularnijim je video igricama, uglavnom iz najpopularnijeg sporta na svijetu, asocijacije nogometa. Igra uključuje dva tima, od kojih svaki ima za cilj da nadmaši onog drugog kako bi pobijedio u igri.
  • Rainbow Six: Rainbow Six je taktička pucačina koju izdaje Ubisoft. Igrači mogu koristiti bilo kojeg od operatera dostupnih u Rainbow timu. Različiti operateri imaju različite sposobnosti i ocjene. Igra se sastoji od dva tima, terorista i protiv terorista, i različite modove, od kojih svaki ima različite ciljeve za svaki tim.
  • Sudar klanova: Supercell je razvio i objavio clash of Clans. Tema igre je zasnovana na svijetu fantazije u kojem igrač preuzima ulogu seoskog poglavice. Cilj igre je razviti selo koje može izdržati napade i obučiti trupe za napad koristeći ograničene resurse.
  • Mortal Kombat: Mortal Kombat je prvobitno razvio Midway Games. To je borbena igra sa temom fantazije sa mnogo različitih likova, od kojih svaki ima drugačiji skup vještina i sposobnosti. Bilo je nekoliko varijacija Mortal Kombata, ali osnovna ideja igranja ostaje ista.
  • NBA2K: NBA2K je video igra koja simulira košarkaške sportove, koju je razvio Visual Concepts. Svaka od NBA 2K utakmica obično oponaša sezonu Nacionalne košarkaške asocijacije, najviše košarkaške lige na svijetu.
  • Poziv dužnosti: Call of Duty: Warzone je još jedna pucačina koju izdaje Activision. Tema igre bila je zasnovana na Drugom svjetskom ratu tokom lansiranja. Trenutno, serija uključuje igre smještene u Hladni rat, svemir i futurističke svjetove.
  • Liga legendi: Ovo je igra borbene arene za više igrača koju je objavio Riot Games. Inspirisana je mapom Defense of Ancients, ali je razvijena kao samostalna igra. Utakmicu igraju dvije ekipe od kojih svaka ima po pet igrača. Svaki tim mora braniti svoju teritoriju od drugog tima, a istovremeno napadati teritoriju drugog tima.
Takmičenja
Zašto su ESL Gaming turniri popularni?

Zašto su ESL Gaming turniri popularni?

Game Variety

Jedan od glavnih razloga zašto su ESL Gaming turniri popularni, posebno među igračima, je ogromna raznolikost igara predstavljenih u mnogim različitim eSports turnirima. Igrači stoga imaju brojne izbore tržišta klađenja na koja mogu staviti svoje opklade.

Regulativa

ESL Gaming turniri su uvijek dobro vođeni i regulirani. To osigurava poštenu igru i da niko ne može manipulirati rezultatima igre na bilo koji način. Pouzdanost brenda rezultirala je lojalnošću igrača, povećanjem popularnosti.

Dostupnost

ESL Gaming obično svake godine organizira mnoge od najboljih eSports turnira i liga. U idealnom slučaju, događaj je uvijek u toku gotovo u svako doba godine. Igrači se tako mogu osloniti na organizaciju da će imati događaje na koje se mogu kladiti tokom cijele godine. Događaji su također obično dovoljno veliki da budu predstavljeni u većini online kazina.

Lakoća podobnosti

ESL Gaming lige i turniri su tipično kreirani da prihvate skoro sve igrače, od početnika do profesionalnih igrača. Neki turniri su dizajnirani posebno za različite nivoe vještina, što olakšava svakome da učestvuje u događajima. Uslovi podobnosti su takođe obično strogi, ali laki.

Zašto su ESL Gaming turniri popularni?
ESL Gaming Tournaments pobjednički timovi i najveći trenuci

ESL Gaming Tournaments pobjednički timovi i najveći trenuci

Od brojnih turnira koje je ESL Gaming ugostio, nekoliko timova i igrača pokazalo je izuzetne performanse. Obično se pojavljuju različita esport prvenstva i lige razne esport igre, što čini pomalo izazovnim rangiranje najbolji timovi ukupno. Međutim, razni timovi i igrači su konstantno imali odlične rezultate u većini liga i turnira tokom godina, a neki su imali i neke velike performanse u nekom trenutku.

ESL Gaming Tournaments pobjednički timovi i najveći trenuci
Najbolji ESL Gaming timovi

Najbolji ESL Gaming timovi

Fnatic

Fnatic je jedan od najboljih timova koji igraju ESL Gaming Pro League. Osvojio je ligu nekoliko puta, uključujući prvu i drugu sezonu. Pobjede su pomogle da se tim učvrsti među najboljim timovima u ligi.

Natus Vincere

The Natus Vincere tim nosi titulu aktuelnog prvaka Pro lige. Pobijedili su u sezoni 14 lige protiv Team Vitalityja, drugog tima poznatog po odličnim performansama. Tim je obezbedio milion američkih dolara za pobedu, treći tim u istoriji koji je ikada osvojio toliki iznos na ESL Gaming turniru.

Team Liquid

Team Liquid je poznat po tome što je jedan od najstarijih esport timova. Učestvuje u nekoliko ESL turnira kako bi dodao na više od 2000 turnira koje je tim igrao, uključujući neke od najvećih eSport turnira. Tim je takođe ostvario najveći prihod u životu, koji iznosi više od 38 miliona američkih dolara.

OG

OG je još jedan tim vrijedan pažnje. Trenutno je rangiran kao drugi najbolji tim na osnovu ostvarenog prihoda. Ono što ga čini izuzetnim je to što je prihod od više od 35 miliona američkih dolara ostvaren igranjem samo 126 turnira. To je dobar pokazatelj koliko je njihov omjer pobjeda dobar.

Evil Geniuses

Evil Geniuses sastoji se od igrača iz više od deset zemalja i tri kontinenta. Osnovan je 1999. godine i bio je među timovima s najboljim rezultatima više od dvije decenije kako bi stvorio jednu od najdugovječnijih nasljeđa. Tim je nastupio na više od 900 velikih esport turnira i zaradio više od 25 miliona američkih dolara. Najbolji rezultati tima su u Dota 2 i League of Legends.

Najbolji ESL Gaming timovi
Gdje i kako se kladiti na ESL turnire

Gdje i kako se kladiti na ESL turnire

Klađenje na esport turnire je relativno jednostavno, posebno za igrače koji imaju određeno iskustvo u esport klađenju. Prvi korak je pronalaženje online esport kladionice koja nudi mnoga tržišta klađenja na esport. Za to morate osigurati da je stranica za klađenje pouzdana. Radi praktičnosti, možete razmotriti ponuđene opcije plaćanja i odabrati mjesto za klađenje koje nudi najpovoljniju opciju za vas.

Prije klađenja na ESL Gaming turnir, morate osigurati da račun za klađenje na esports ima dovoljno sredstava za opkladu. Također možete iskoristiti bilo koje bonuse ili promotivne ponude možda dobiješ.

Sljedeći korak je odabir ESL Gaming turnirskog događaja koji je u toku i odabir vrste opklade za postavljanje. Internetske stranice za klađenje na eSport obično nude različite vrste opklada za različite igre. Novi igrači će možda morati istražiti različite vrste opklada kako bi donosili informirane odluke o klađenju.

Savjeti za klađenje

Kada klađenje na esport turnira, počnite kreiranjem liste esport turnira, a zatim odaberite one na koje možete staviti opklade. Također, obavezno istražite timove koji igraju. To vam može pomoći da utvrdite da li su date kvote vrijedne kockanja. Također biste trebali pametno upravljati svojim bankrollom, posebno ako namjeravate da se kladite na nekoliko utakmica na turniru. Izbjegavanje emocionalnih odluka o klađenju je također bitno za uspješno klađenje.

Gdje i kako se kladiti na ESL turnire

Poslednje vijesti

Predstojeći CS: GO događaji
2022-07-07

Predstojeći CS: GO događaji

Milioni fanova svakodnevno prate esport širom svijeta. Field Level Media objavljuje seriju pregleda kako bi izložili fanove najpopularnijim naslovima, timovima i ličnostima. Igre pokrivaju različite formate, vrste takmičenja i rasporede.