Vijesti

May 23, 2024

Sjećanje na Chrisa “Zuna” Buechtera: Pivot u esportu

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Key Takeaways

  • Chris "Zuna" Buechter, pionirski igrač North American League of Legends, preminuo je u 33.
  • GoFundMe stranica koju je postavio njegov brat Kenneth prikupila je skoro 11.000 dolara za pokrivanje troškova sahrane.
  • Zajednica esporta, uključujući značajne ličnosti kao što je Yiliang "Doublelift" Peng, pokazala je ogromnu podršku.

Chris "Zuna" Buechter, čije je ime sinonim za prve dane takmičarske League of Legends u Sjevernoj Americi, napustio nas je prerano, preminuo je 20. maja u 33. godini. Vijest koju je prvi objavio njegov brat Kenneth preko iskrena GoFundMe kampanja koja ima za cilj finansiranje Zuninih troškova sahrane, poslala je talase kroz esport zajednicu. Kenneth je otkrio da je Zunin prerani odlazak bio posljedica "iznenadne neočekivane medicinske epizode"

Sjećanje na Chrisa “Zuna” Buechtera: Pivot u esportu

U ovom trenutku, crowdfunding napori su prikupili značajnu podršku, prikupivši blizu 11.000 dolara, dijelom zahvaljujući donacijama sadašnjih i bivših esport sportista League of Legends, uključujući značajan doprinos Yiliang "Doublelift" Peng. Ovaj neodoljiv odgovor naglašava čvrstu prirodu esport bratstva i neizbrisiv trag koji je Zuna ostavio na sceni.

Zunin put do zvijezde esporta započeo je njegovim kvalifikacijama za NA LCS Spring Split 2013. kao dio Team FeaR-a, koji je kasnije rebrendiran u Team Vulcun. Pod njegovim vodstvom, tim je osvojio treće mjesto u doigravanju, čime je izborio mjesto na prestižnom Svjetskom turniru 2013. godine. Iako je 2014. godine doživio pad u njegovoj karijeri u League of Legends, Zuna je pronašao novu snagu u Blizzardovim Heroes of the Storm, pridruživši se Cloud9 i kasnije igrajući za cijenjene organizacije poput Tempo Storm i Team Naventic do svog penzionisanja 2018.

Vijest o Zuninoj smrti izazvala je izljev počasti na društvenim mrežama, ističući njegov radosni duh i strast prema igrama. Xmithie, bivši saigrač, prisjetio se Zune kao "najradosnije osobe" koju je imao zadovoljstvo poznavati. Ovaj osjećaj su odjeknuli od strane mnogih unutar esport zajednice, slikajući sliku čovjeka čija su živost i entuzijazam za životom bili jednako upečatljivi kao i njegovo naslijeđe u igricama.

Zunina priča je potresan podsjetnik na ljudski element iza paravana; snova, borbi i drugarstva koji definiraju esport putovanje. Dok zajednica tuguje, slavi i život igrača koji se usudio sanjati, takmičiti se i inspirirati. Chris "Zuna" Buechter je možda napustio scenu, ali njegovo naslijeđe će zauvijek ostati dio historije esporta.

(Prvi put prijavio: Kenneth Buechter, maj 2023.)

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
undefined is not available in your country. Please try:

Najnovije vijesti

Druga polovina sezone ALGS 2024: Duboko zaronite u fenomen esporta
2024-06-02

Druga polovina sezone ALGS 2024: Duboko zaronite u fenomen esporta

Vijesti