Sve o klađenju na Cloud9 Esports

Cloud9 je jedna od najpopularnijih, velikih i najuspješnijih esports organizacija na svijetu. Od 2013. godine, organizacija sa sjedištem u Santa Monici, Kalifornija, SAD je napravila talase u različitim disciplinama širom svijeta esporta. Bio je u pobjedničkom nizu kako u konkurenciji tako i na poslovnom planu, postavši druga najvrijednija esport oprema 2020. godine.

Rođenje sadašnjeg vrhunskog esport tima počelo je 2013. Kada je Quantic Gaming prekinuo veze sa svih svojih pet League of Legends (LoL) igrača, zajedno su formirali tim pod nazivom NomNom. Ubrzo nakon toga, preimenovali su ga u Cloud9. Quantic Gaming je ubrzo nakon toga ponovo preuzeo tim. U još jednom brzom preokretu, Jack Etienne i Pauline Etienne otkupili su ugovore ovih igrača za oko 20.000 dolara. Ovo je označilo rođenje profesionalne organizacije. Jack i Pauline se stoga smatraju osnivačima Cloud9.

Sve o klađenju na Cloud9 Esports
Cloud9 divizije i igrači

Cloud9 divizije i igrači

Organizacija je održala brojne divizije širom esport industrije tokom svojih devet godina postojanja. Obično ulaze i izlaze iz nekih naslova prema potrebi. Njihovo prisustvo se osjetilo u Overwatchu i League of Legends, gdje imaju franšizne timove. Ostali timovi bez franšize djelovali su pod brend Cloud9 uključuju Call of Duty, Battle Royale, Apex Legends, Fortnite, Halo, Dota 2, Hearthstone, Counter-Strike, Valorant, Smite, World of Warcraft i Teamfight Tactics.

Profesionalno vođena organizacija ima gomilu igrača koji dolaze i izlaze u svakom trenutku. Imaju akademiju za kontinuirano stvaranje novih talenata. Neka od najpopularnijih imena na njihovom profesionalnom spisku su Skadoodle (Tyler Latham), N0thing (Jordan Gilbert), Stewie2k (Jakey Yip), EternaLEnVy (Jacky Mao), autimatik (Timothy Ta) i b0ne7 (Pittner Armand). Ovo su vrhunski igrači i ključni zarađivači u spisku koji se sastoji od preko 100 igrača i najpopularnijih esport timova. Kompanija plaća više od 1.600.000 dolara igračima godišnje.

Rast i ekspanzija

Trenutni uspjeh prve LoL divizije podstakao je Cloud9 da se proširi na druge divizije. Godine 2014. pridružili su se Smite esports-u. Stvorili su devet novih odjela 2014. Interni problemi doveli su do raspuštanja 2014., ali je ponovo uspostavljen 2015. Vainglory, vodeći esport s ekranom osjetljivim na dodir organizacije, osnovan je 2015. Organizacija je osnovana u septembru 2016. godine, postajući trenutni Cloud9 Esports, Inc.

Ovaj rast doveo je do toga da je Cloud9 postao poznati esport tim sa preko milion fanova koji su proveli kumulativnih 15 miliona sati prateći igrače ovog tima. Neto efekat je bio priliv sponzora. U 2017., korporacija je imala koristi od 28 miliona dolara finansiranja od Alexa Ohaniana, Hunter Pencea i Craft Ventures.

The Rocket League divizija je stvorena 2017. godine. Riot Games je prijavio da je Cloud9 osigurao slot LoL Championship Series za oko 10 miliona dolara iste godine. Veliko partnerstvo sa Red Bullom 2018. godine omogućilo je igrače Cloud9 da nose dresove Red Bulla, između ostalih sporazuma. Takođe su dobili 50 miliona dolara u drugom krugu finansiranja. Osnovali su sjedište od 30.000 kvadratnih stopa i bazu za obuku u Los Angelesu, potez koji je doveo do toga da su dobili rang MVP kompanije za esport od strane Forbesa. Vrijednost kompanije iznosila je 350 miliona dolara u 2020.

Cloud9 divizije i igrači
Cloud9 najjače igre

Cloud9 najjače igre

liga legendi

Ovo nije iznenađujuće, s obzirom da je rađanje cijele organizacije usredsređeno na ovu igru. Upravo je uspjeh ove divizije podstakao širenje i rast do ove tačke. Nakon stvaranja divizije 2013. godine, tim koji se sastoji od Ballsa, Haia, LemonNationa, Meteosa i Sneakya je podivljao. Pobijedili su u 13 utakmica zaredom kako bi postavili rekord NA LCS Summer Split za 2013. i dali najavu. Imali su i neviđenih 750 dana sa istom postavom.

Divizija je imala polufinale 2018 LoL Svjetsko prvenstvo i slično trčanje na LCS Spring Split 2019. Njihova forma je malo pala u 2021., ali njihovi dani slave ostaju ogromni.

Rocket League

Jedna od najistaknutijih pobjeda Cloud9 bila je Svjetsko prvenstvo Rocket League Championship Sezona 6. Bio je to vrhunac zvjezdane godine u kojoj su osvojili tri svjetska prvenstva.

Overwatch

Ponovo su 2018. osvojili Overwatch League Veliko finale. Ističe se u moru slave gdje imaju najviše počasti u One Nation of Gamers Overwatch Invitational, Alienware Monthly Melee i Overkill. Cloud9 EU je bio u polufinalu Contenders Europe, dok je Cloud9 KongDoo bio treći u sezoni 4 Overwatch APEX-a.

Cloud9 najjače igre
Zašto je Cloud9 popularan?

Zašto je Cloud9 popularan?

Tim je široko popularan i među navijačima i među kladioničarima, a za to postoje dobri razlozi.

  • Rasprostranjena operacija: Iako je rođen i njegovan u SAD-u, Cloud9 se široko proširio, uglavnom u Evropi i Aziji. Većina navijača može pristupiti Cloud9 timu s kojim se mogu identificirati. Brojni igrači znače da postoji mnogo takmičenja u kojima učestvuju Cloud9 divizije. To znači da kladionice imaju mnoga tržišta na koja mogu uključiti Cloud9 tržišta.
  • Odlično upravljanje: Bogatstvo organizacije je stalno raslo kako u konkurenciji tako iu prihodima. Sposobnost privlačenja sredstava pomaže mu da izgradi najbolju infrastrukturu i privuče najbolje igrače. Najbolji igrači definitivno doprinose uspjehu u natjecanju i zauzvrat privlače entuzijaste klađenja.
  • Brojne divizije: Cloud9 se nije zaustavio samo na League of Legends. Postali su vrhunski esport tim stvarajući devet divizija u samo drugoj godini rada. Oni su prilagođavali i poboljšavali sve ove podjele, kao i stvarali nove riječi. Osnivanje akademije znači da postoji stalna ponuda novih talenata u ovim odjeljenjima. Ova uključenost znači da uvijek postoji neka esport akcija u kojoj fanovi mogu uživati u Cloud9 timovima u akciji.
Zašto je Cloud9 popularan?
Cloud9 nagrade i rezultati

Cloud9 nagrade i rezultati

Kao organizacija, Cloud9 je dobio nekoliko nagrada. Forbes je u dva navrata rangirao prvi i drugi MVP Esporta. Zauzeo je prvo mjesto 2018. i pao na drugo mjesto 2020. godine. Također je dobio zajedničku nagradu finalista za najbolje okruženje za trgovanje zasnovano na oblaku na TradingTech Insight 2020 USA Awards. Oni su prepoznati kao 1% najboljih radnih mjesta i još mnogo toga, što ga čini jednim od najboljih najbolji esport timovi.

U konkurenciji, različite divizije su se također pokazale izuzetno dobro. 2018. je bila sjajna godina za njih jer su Overwatch, Rocket League i Counter-Strike: Global Offensive osvojili finale Overwatch lige, Championship Series Season 6, odnosno Boston ELEAGUE Major.

Hearthstone

Kolento je bio ogroman za Hearthstone diviziju. Nakon njegovog stvaranja u junu 2014., osvojio je ViaGame House Cup #1 u oktobru iste godine. U septembru je okrunjen kao pobjednik DreamHack Hearthstone šampionata. 2015. je bio šampion CN vs EU Sn 2. 2019. je osvojio StarLadder Hearthstone Ultimate Series Winter.

Super Smash Bros

Mango iz Cloud9 je pobijedio Mew2King u Velikom finalu i osvojio diviziju u oktobru 2014. Nakon dugog perioda slabih performansi, Mango je osvojio nagradu Get on My Level u maju 2019.

Overwatch

Pored pomenute međunarodne slave, tim stvoren u martu 2016. godine osvojio je nekoliko turnira po pozivu u svojim formativnim fazama. Nakon Overkill i Meleea, pobijedili su Team Liquid kako bi uzeli Agents Rising turnir, njihov prvi veliki turnir pobijediti.

Nakon mnogo uspjeha u svojim godinama, Cloud9 timovi nisu uspjeli ostvariti veliku slavu nakon 2018. godine uprkos preostalim snagama na koje treba računati u svakom takmičenju u kojem učestvuju. Imali su nekoliko skoro promašaja gdje su završili drugi ili treći. Cloud EU su bili polufinalisti prve sezone Contenders Europe, gdje su ih pobijedili Misfits Europe. London Spitfire su tri puta bili polufinalisti na takmičenjima na kojima su učestvovali 2018.

Cloud9 nagrade i rezultati
Najbolji i najpopularniji igrači Cloud9

Najbolji i najpopularniji igrači Cloud9

Najbolji i većina igrača u ovoj sekciji mogu se razlikovati od onoga što se pojavljuje u drugim odjeljcima. To je zbog različitih korištenih metrika. Na primjer, teško je izmjeriti popularnost LoL igrača u odnosu na Dota 2 igrača. Ni zarada ne može biti mjera, s obzirom na razliku u turnirskim nagradama i ugovorima igrača.

  • Mango (Joseph Marquez): Mango drži najveću slavu za Cloud9, glumeći u Melee takmičenjima i donoseći tri naslova. On je u diviziji već skoro sedam godina, uvijek osvjetljava navijače i kladioce kad god krene u akciju. Bio je na 11 samita i imao je svoj najbolji do sada kada je došao prvi u julu 2021.
  • Robert "Blaber (Robert Huang): Pro-player League of Legends Blaber je definitivno legenda među fanovima Cloud9. Pridružio se C9 akademiji 2017. Tada nije bio početnik, ali impresivne akademske emisije dovele su ga do glavnog mjesta na listi za ljeto 2018. Split. Dobio je stalni posao 2020. godine i od tada je mnogo impresionirao, osvojio je MVP rang i bio imenovan u All-Pro A-Timu.

Ostali favoriti obožavatelja u bratstvu Cloud9 su Jazzyk1ns (JasmieManankil – VALORANT), Hai, Balls, SneakyMeteos i LemonNation.

Najbolji i najpopularniji igrači Cloud9
Gdje i kako se kladiti na Cloud9

Gdje i kako se kladiti na Cloud9

Ogroman broj divizija i igrača na Cloud9 znači da postoji mnogo takmičenja za klađenje na njih. Najbolje stranice za klađenje u esportu na kojima možete pronaći Cloud9 igre za klađenje uključuju bet365, Betway, 1XBet, Vulkanbet i Pinnacle. Ovo su renomirane stranice sa odličnim web stranicama i lijepim kvotama.

Kao i svaka druga vrsta klađenja, i esport klađenje zahtijeva nešto osnovno znanje o igrama.

Međutim, za početnike bez takvog znanja, najbolja opklada je potpuni pobjednik meča ili serije. Da biste dobili statistiku koja će vas voditi, preporučljivo je pratiti Cloud9 i njegove igrače na društvenim mrežama. Također, pratite web stranice s vijestima o esportu.

Ostale opklade variraju ovisno o vrsti esporta. Na primjer, opklada na League of Legends, MOBA igru, će se razlikovati od oklade na Rocket League, trkačku igru. Odaberite jednu ili nekoliko igara i upoznajte se s njima.

Da biste se kladili, morate pronaći i prijaviti se na esport web stranice za klađenje. Gore navedene stranice su odlične. Iz menija odaberite esports. Odaberite ili potražite Cloud9 tim/igrača na kojeg želite da se kladite i provjerite kvote. Ako vas zadovoljavaju, kliknite na Postavi opkladu i potvrdite. Zatim sačekajte ishod opklade. Možete pratiti aktivnosti tima dok čekate rezultate svojih opklada.

Esportsko klađenje zahtijeva iste mjere samokontrole i strategije kao i ostala sportska klađenja. Rizikirajte koji možete priuštiti da izgubite, imajte fiksni budžet za klađenje i uvijek pazite na znakove ovisnosti.

Gdje i kako se kladiti na Cloud9