Najpopularnije eSports kladionice u Albanija

Albanija je mala država u jugoistočnoj Evropi, koja pokriva površinu od 28.748 kvadratnih kilometara. Graniči sa Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Grčkom. Glavni grad Albanije poznat je kao Tirana, sa populacijom od oko 3 miliona ljudi. Statistike pokazuju da se u nekom trenutku više od polovine odrasle populacije bavilo kockanjem, uključujući elektronsko klađenje na sport (eSports). To je uprkos svim zakonskim ograničenjima na klađenje i druge oblike kockanja u zemlji.

Brojni sajtovi za klađenje dozvoljavaju albanskim igračima da se klade na elektronske igre. Međutim, skoro sve eSport stranice za klađenje su bazirane na offshore zbog zakonskih uslova kockanja u zemlji.

Najpopularnije eSports kladionice u Albanija
Najbolje stranice za klađenje na esport u Albaniji

Najbolje stranice za klađenje na esport u Albaniji

Ipak, e-sportsko klađenje raste u popularnosti znatno brže od svih ostalih oblika klađenja u zemlji. To je prvenstveno zbog brojnih prednosti, uključujući stalnu dostupnost tržišta klađenja i sve veću popularnost elektronskog sporta u zemlji.

Sve veći broj provajdera elektronskog sportskog klađenja koji ciljaju na albanske igrače i njihove kreativne marketinške strategije takođe su doprineli rastućoj popularnosti elektronskog sportskog klađenja u Albaniji. To je zato što najbolje eSports kladionice na mreži olakšavaju kladioničarima da na siguran i praktičan način pristupe svojim željenim tržištima klađenja.

Najbolje stranice za klađenje na esport u Albaniji
Istorija e-sportskog klađenja u Albaniji

Istorija e-sportskog klađenja u Albaniji

Klađenje na e-sport je relativno novo u Albaniji u poređenju sa drugim oblicima klađenja. Veruje se da su igrači počeli da se klade na elektronske sportove sredinom 2000-ih, iako su se albanski igrači pre toga kladili na elektronske sportove.

Rast popularnosti eSport klađenja u zemlji uglavnom je bio podstaknut povećanim pristupom elektronskim sportovima. Mnogi albanski igrači mogli su legalno pristupiti i učestvovati u elektronskim sportskim događajima i online turniri, što im olakšava klađenje na igre i turnire. Pored toga, offshore provajderi klađenja su takođe olakšali albanskim igračima pristup njihovim preferiranim tržištima klađenja.

Istorija kockanja u Albaniji

Albanija je bila socijalistička zemlja do 1991. Svi oblici kockanja su bili strogo zabranjeni u zemlji prije te godine. Nova albanska vlada koja je zbacila režim brzo je krenula u legalizaciju kockanja u zemlji ubrzo nakon preuzimanja vlasti. Međutim, status legalnog klađenja nije dugo trajao. Kockanje je postalo previše popularno da je počelo negativno da utiče na živote Albanaca tako da je vlada morala nešto da preduzme povodom toga.

2013. godine, Edi Rama, novoizabrani premijer, pokrenuo je kampanju protiv kockanja. Vlada je počela primjenjivati različite mjere za suzbijanje ilegalnog kockanja, uključujući čuvenu 'Operaciju ludila'. Kao rezultat toga, 2018. godine donesen je novi zakon o kockanju, kojim se osigurava da su sve kockarske ustanove zatvorene do 1. januara 2019. godine.

To uključuje kopnene i online kockarske ustanove. Osim toga, samo licenciranim hotelima i turističkim odmaralištima s pet zvjezdica bilo je dozvoljeno da vode operacije kockanja na kopnu kako bi se osiguralo da vlada nastavi zarađivati prihod od turista koji uživaju u kockanju.

Istorija e-sportskog klađenja u Albaniji
Esportsko klađenje danas u Albaniji

Esportsko klađenje danas u Albaniji

Trenutno je kockanje elektronskim sportovima na vrhuncu svih vremena u Albaniji. To je uprkos tome što su eSport klađenje i svi drugi oblici sportskog klađenja zabranjeni u zemlji. Igrači su osmislili nekoliko načina da se klade na eSport u Albaniji bez problema sa zakonom.

Međutim, vlada nema koristi od povećanja aktivnosti klađenja među građanima. To je zato što ne prikuplja poreze sa kladionica na dobitke zbog pravnog statusa klađenja u zemlji.

Igrači se oslanjaju na offshore web stranice za klađenje kako bi se kladili na svoje omiljene elektronske sportove, a u zemlji ne postoje stranice za klađenje. Obično koriste VPN-ove za pristup najboljim kladionicama za eSport, što im pomaže da se osigura da ne upadnu u probleme sa zakonom.

Esportsko klađenje danas u Albaniji
Budućnost e-sportskog klađenja u Albaniji

Budućnost e-sportskog klađenja u Albaniji

Lako je predvideti da će elektronsko sportsko klađenje nastaviti da raste u popularnosti u zemlji, sudeći po statistikama i rastućoj privlačnosti prema elektronskim sportovima među Albancima u poslednjih nekoliko godina. To je uprkos svim izazovima s kojima se igrači suočavaju u vezi sa restriktivnim zakonima.

Jedan od glavnih razloga za to su sve kreativnije marketinške strategije koje koriste offshore kladionice koje ciljaju na albansko tržište. Najbolje stranice za klađenje u eSportu Albanija privlače igrače korištenjem raznih rupa kako bi osigurale da ne krše zakone.

Još jedan faktor koji doprinosi ovoj ludi za kockanjem je sve veća popularnost elektronskih sportova u zemlji. Albanski zakoni to dozvoljavaju igračima igraju svoje omiljene elektronske igrice, pod uslovom da se ne klade na njih.

To čini igrače više naviknutim na igre tako da mogu napraviti informirana predviđanja o ishodima većine utakmica ili turnira. Kao rezultat toga, oni postaju privlačniji za klađenje, doprinoseći rastu eSports klađenja u Albaniji.

Što se tiče stava vlade o elektronskom sportskom klađenju, malo je vjerovatno da će eSports kockanje uskoro postati legalno. Međutim, to neće spriječiti igrače da se klade na svoje omiljene eSports igre, jer postoje brojni načini da to učine bez problema sa zakonom.

Budućnost e-sportskog klađenja u Albaniji
Da li su Esport kladionice legalne u Albaniji?

Da li su Esport kladionice legalne u Albaniji?

Razumijevanje zakona o kockanju u Albaniji je pomalo izazovno. U idealnom slučaju, zakon dozvoljava nekoliko vrsta i oblika kockanja, ograničeno na određena područja koja turisti posjećuju. Nikada nije bilo slučaja da je albanski igrač bio krivično gonjen zbog klađenja na eSport. To općenito sugerira da je električno sportsko klađenje 'zakonito' uprkos zakonima koji zabranjuju najboljim esport kladionicama da slobodno rade u zemlji.

Zakonodavstvo o e-sportu u Albaniji

The Zakon o kockanju broj 75/2018 reguliše sve oblike kockanja u Albaniji. Zakon je usvojen 2018. godine, ali je stupio na snagu u januaru 2019. godine. Ovaj zakon opisuje sve nelegalne oblike kockanja i izuzetke. Na primjer, turističkim odmaralištima i hotelima s pet zvjezdica dozvoljeno je da vode kockanje kako bi zabavili svoje klijente, uključujući lokalne turiste. To uključuje posjedovanje kladionice o eSportovima.

Kada je zakon stupio na snagu 2019. godine, rezultirao je zatvaranjem više od 4.400 kockarskih objekata u zemlji. To je rezultiralo nezaposlenošću mnogih Albanaca. To je također uzrokovalo gubitak poreskih prihoda koji se procjenjuje na više od 51 milion dolara.

Svi efekti su pojačali pritisak na vladu, što je rezultiralo ublažavanjem zabrane kockanja. Na primjer, u glavnom gradu je stvorena kazino zona u kojoj je bilo dozvoljeno da rade kazina sa odgovarajućim licencama koje je izdala Uprava za nadzor igara na sreću.

Oporezivanje

Vlada prikuplja poreze od svih legalnih kockarskih objekata u zemlji. U početku je naplaćeni porez bio paušalna stopa od 15% na mjesečni promet i 3% na godišnji promet. Zatim je promijenjena na paušalnu stopu od 15% na sve bruto dobitke. Operateri igara na sreću odgovorni su za prikupljanje i doznaku poreskih sredstava nadležnim organima.

Treba napomenuti da albanska vlada ne ubira poreze od igrača koji se kockaju sa ofšor kladionicama. Međutim, igrači se obično oporezuju u skladu sa propisima zemlje u kojoj se sajt nalazi. Odabir web stranice za klađenje na eSports sa sjedištem u zemlji s niskim poreznim stopama ili bez poreske politike na kockanje je stoga pogodna za igrače.

Politika licenciranja

Albanija ima strogu politiku licenciranja gdje samo nekoliko odabranih operatera kockanja ima dozvolu. To pomaže da se osigura da se operacijama kockanja pravilno upravlja. Međutim, proces licenciranja je zaustavljen, što znači da samo postojeće kockarske ustanove mogu nastaviti sa radom.

Da li su Esport kladionice legalne u Albaniji?
Omiljene e-sportske igre albanskog igrača na koje se možete kladiti

Omiljene e-sportske igre albanskog igrača na koje se možete kladiti

Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO)

Prema statistikama, najpopularnija elektronska igra među igračima u Albaniji je CS: GO. Glavni razlog njene popularnosti je to što je to najigranija elektronska igra u zemlji. To znači da je više igrača upoznato s igrom i poznaje neke vrhunske timove na koje se mogu kladiti.

Zemlja takođe ima a profesionalna reprezentacija koji igra u većini velikih elektronskih sportskih liga i turnira. Drugi razlog za popularnost igre među igračima je taj što većina kladioničara obično nudi tržišta klađenja, što ih čini lako dostupnim igračima.

FIFA

FIFA je elektronska igra bazirana na fudbalskim turnirima koje organizira i vodi FIFA organizacija. Fudbal se smatra najpopularnijim sportom u Albaniji. Popularnost igre dolazi direktno iz popularnosti fudbala u zemlji.

Još jedan razlog za popularnost igre su njena brojna tržišta klađenja. Igrači stoga uživaju u više opcija za klađenje na video igre za bilo koju utakmicu. Većina eSports kladionica na mreži obično nudi slične vrste opklada kao i pravi fudbal, s kojima su igrači bolje upoznati.

Dota 2

Dota 2 je prilično popularan ne samo u Albaniji već iu Evropi u cjelini. Igra je objavljena 2013. godine i predstavljena je na brojnim turnirima, privlačeći igrače i igrače širom svijeta.

Veliki broj turnira i liga u kojima je igra predstavljena osigurava da igrači uvijek imaju tržišta za klađenje jer obično postoji događaj koji je u toku cijele godine. Osim toga, većina stranica nudi atraktivne kvote za igru kako bi privukla više igrača.

Fortnite

Fortnite je relativno nova igra u odnosu na ostale, objavljena 2017. Međutim, prerasla je u posljednjih nekoliko godina. Trenutno se pojavljuje na brojnim međunarodnim elektronskim sportskim događajima i turnirima.

Igra ima tri načina, koji se obično koriste u kladionicama u najboljim eSport kladionicama. Priroda igre obično čini izazovom predviđanje pobjednika. Kao rezultat toga, većina stranica za klađenje obično nudi visoke kvote za većinu tržišta klađenja.

liga legendi

liga legendi je još jedna popularna strateška akciona igra u realnom vremenu među albanskim igračima. Igraju dvije ekipe od po pet ili tri igrača. Igra je zabavna, među glavnim razlozima njene sve veće popularnosti među igračima. Štaviše, klađenje na igru je jednostavno, što ga čini pogodnim za igrače koji su novi u online elektronskom sportskom klađenju.

Omiljene e-sportske igre albanskog igrača na koje se možete kladiti
Načini plaćanja za e-sportsko klađenje u Albaniji

Načini plaćanja za e-sportsko klađenje u Albaniji

Kreditne kartice

Kreditne kartice su sigurno najpopularniji način plaćanja eSports klađenja u Albaniji. Glavni razlog je taj što većina odraslih osoba s bankovnim računima već ima kreditne kartice, što ih čini lako dostupnom opcijom plaćanja. Kreditne kartice su također prihvaćene na gotovo svim offshore kladionicama.

Neke popularne stranice za klađenje čak nude i bonuse za način plaćanja igračima koji plaćaju kreditnim karticama. Kupci biraju kreditne kartice kao svoj preferirani metod depozita zbog njihove lakoće upotrebe. Igrači samo trebaju unijeti podatke o svojoj kartici, što traje samo nekoliko sekundi. Osim toga, uplate se obično obrađuju trenutno, omogućavajući korisnicima da stave svoje opklade čim izvrše uplate.

E-novčanici

E-novčanici su takođe prilično popularni među albanskim kladioničarima. Takođe su relativno laki za upotrebu. Postoje brojne usluge e-novčanika koje kupci mogu birati, zadovoljavajući sve potrebe i preferencije svakog korisnika. E-novčanici se također smatraju jednom od najsigurnijih opcija plaćanja, pod uvjetom da korisnici poduzmu sve relevantne mjere opreza.

Bankovni transferi

Bankovni transferi se obično koriste u Albaniji. To je posebno popularno među igračima koji polažu velike sume sredstava na svoje račune za eSport klađenje. To je zato što bankovni transferi obično imaju visoke limite transfera. Takođe je siguran način plaćanja.

Načini plaćanja za e-sportsko klađenje u Albaniji
FAQs

FAQs

Postoje li elektronske sportske kladionice sa sjedištem u Albaniji?

Trenutno ne postoje web-lokacije za klađenje na eSports sa sjedištem u Albaniji. To je zato što zakoni zabranjuju rad online kockanja unutar zemlje. Međutim, igrači mogu uživati u elektroničkom sportskom klađenju na offshore stranicama za klađenje.

Da li albanski igrači plaćaju porez na svoje dobitke od eSporta?

Albanski igrači ne plaćaju nikakve poreze vladi na dobitke koje dobiju od eSports klađenja. To je zato što većina sajtova za klađenje obično nije licencirana u zemlji. Međutim, možda će morati da plate porez na svoje dobitke po stopama zemalja u kojima se nalaze stranice za klađenje.

Kako albanski igrači mogu pronaći odgovarajuće stranice za klađenje u eSportovima?

Brza pretraga na mreži može usmjeriti igrače na stotine kladioničarskih stranica koje prihvataju albanske igrače. Kupci će možda morati obaviti opsežna istraživanja kako bi odredili najprikladnije među opcijama. Jednostavna alternativa je korištenje stranice za rangiranje eSporta za najbolje rezultate.

Da li je moguće kladiti se na eSport uživo u Albaniji?

Albanski igrači mogu da se klade na igranje igrica, pod uslovom da koriste sajt koji nudi tržišta za elektronsko sportsko klađenje uživo. Većina utakmica na velikim turnirima i ligama se prenosi uživo, što olakšava igračima praćenje i klađenje u skladu s tim.

FAQs