Team OG

OG je evropska esportska organizacija, najpoznatija po svom Dota 2 timu koji je osvojio međunarodne turnire 2018. i 2019. godine. Oni također imaju funkciju u drugim esport takmičenjima, uključujući Counter-Strike: Global Offensive i Valorant. Tim OG je jedan od svjetskih omiljenih timova u esportu sa procijenjenom zaradom od 34,921,062 dolara (u martu 2022.).

Tim ima igrače iz cijelog svijeta, a sponzoriraju ih BMW, Red Bull, SteelSeries, Secretlab i Wintermute.

Team OG
Skromni počeci

Skromni počeci

Tim OG je nastao iz pepela opskurnog tima poznatog kao (Monkey) Business. Osnivači tima, Tal Aizik (Fly) i Johan Sundstein (N0tail) upoznali su se dok su igrali Heroes of Newerth. Na kraju su se pridružili Dota 2 timu, Fnatic. Nakon što su dugo bezuspješno mijenjali timove, odlučili su promijeniti strategiju. U avgustu 2015. formirali su novi tim pod imenom (majmun) Business, misleći da će ga koristiti kao sredstvo za uspjeh u svijetu eSporta.

Dva mjeseca kasnije taj tim je raspušten zbog nedostatka rezultata. Tal i Johan nisu znali da je ovo početak njihovog legendarnog tima OG. Dvojac je vjerovao da ako tim ostane na okupu dovoljno dugo, ništa im neće biti teško za pobjedu. Ovo je bio princip na kojem je grupa osnovana. I da, ova strategija može funkcionirati na papiru, ali je gotovo nemoguće u praksi – za većinu ljudi, tj. Međutim, ovo nije bilo tako za ove legendarne zvijezde eSporta.

Uspon diva

Ovo se dogodilo tokom sezone 2015/2016. Tim OG ostvario podvig o kojem su drugi timovi mogli samo sanjati u svojoj prvoj sezoni. Tokom te sezone, bili su prvi u DreamLeague Season 4 i osvojili Frankfurt Major 2015. Nakon ovog uspjeha, tim je stagnirao nekoliko mjeseci, ali je bio jak da podigne titulu DreamLeague Season 5 i Manila Major 2016 i ESL Frankfurt 2016.

Posljedično, OG se kvalificirao za The International 2016, turnir na kojem su ih smatrali favoritima. Međutim, nisu osvojiti turnir i eliminisani su nakon dva poraza.

Pošto je postao nezadovoljan rezultatom, OG je morao da promeni spisak. Miracle-, Cr1t, MoonMeander zamenili su Anathan "ana" Pham, Jesse "Jerax" Vainikka i Gustav "s4" Magnusson.

Skromni počeci
Dalje restrukturiranje (2020. do danas)

Dalje restrukturiranje (2020. do danas)

2020. godine, ana je napustila Team OG na produženu pauzu do sljedeće sezone Dota Pro Circuita. JerAx se povukao, a Ceb je otišao da pomogne u razvoju drugih igrača. Saksa Sazdov, MidOne Nai Zheng i Sumail Hassan došli su na njihovo mjesto.

Sumail je napustio tim u julu 2020. godine, a na njegovo mjesto došao je Ceb. MidOne je napustio spisak u martu 2021. godine, a Ana se nakratko vratila pre nego što je objavila da se povlači u junu. Tim bi brzo dao ostavku na Sumail i kvalificirao se za The International 2021, ali je izgubio 2-0 od eventualnog prvaka, Team Spirita, u donjem rangu. U novembru 2021. godine Sumail i Saksa su otišli, a Ceb se povukao. Popson i N0tail napustili su aktivni popis kako bi se bavili drugim interesima.

U novembru 2021., OG je najavio novi spisak koji sadrži sljedeće:

 • Mihail "Miša" Agatov
 • Artem "Yuragi" Golubiev
 • Božidar "bzm" Bogdanov
 • Ammar "ATF" Al-Assaf
 • Tommy "Taiga" Le
Dalje restrukturiranje (2020. do danas)
Najjače igre tima OG

Najjače igre tima OG

Tim OG je registrovao svoje prisustvo u više esportskih igara. Ovo su najjače utakmice tima.

Dota 2

Kao što je ranije rečeno, OG Esports je imao impresivan uspjeh u Dota 2 takmičenju od svog debija. Oni su prvi tim koji je osvojio nevjerovatna četiri Dota 2 Valve turnira. I, to je jedini tim koji je dvaput osvojio Dota 2 Svjetsko prvenstvo. Da, dostignuća tima OG na Dota 2 turnirima tek treba da se uporede.

CS: GO

OG Esports se pridružio CS: GO u decembru 2019. sa Mantuuom, NBK-, Valdeom i Aleksibom na njihovoj listi. Trenutni spisak uključuje FlameZ, n
Niko, Mantuu, Aleksib i Valde. Iako Team OG nije bio tako uspješan u ovoj igri kao u Dota 2, njihova postignuća (kao što ćete vidjeti kasnije u ovom postu) u CS: GO do sada su i dalje impresivna.

Valorant

OG-ov Valorant debi došao je u februaru 2021., sa uNKOE, TviQ, OniBy, aKm i Ellementom na njihovom popisu. Tim je do sada igrao samo na nekoliko Valorant turnira. Navijači bi držali palčeve za veća postignuća u ovoj igri.

Najjače igre tima OG
Zašto je Team OG popularan?

Zašto je Team OG popularan?

OG Esports je vrhunski i poznati esport tim, s obzirom da je osvojio više Dota 2 turnira od bilo kojeg drugog tima. Kao što je ranije spomenuto, oni su jedini tim koji je osvojio dva Major Dota 2 prvenstva zaredom. Njihovi nedavni CS: GO i Valorant timovi nisu postigli mnogo, ali njihovi spiskovi obećavaju. Sada bi tako uspješan tim bio popularan među kladioničarima. Ali koji drugi faktori ga čine jednim od najpopularnijih eSport timova za klađenje?

Širok raspon tržišta klađenja

Među tržištima za klađenje u esportu dostupnim na web lokacijama za klađenje u esportu tima OG su totalne mape, više/ispod, hendikep opklada, prva mapa, pobjednik karte, potpuni pobjednik, da spomenemo samo neke. Kupci vole kada stave svoj novac gde žele.

Bonusi

Igrači će uvijek pronaći bonuse na nekom od njih najbolje OG stranice za esports klađenje. Ove ponude pružaju dodatna sredstva za pokretanje kladioničara i njihovo održavanje, povećavajući njihove šanse za pobjedu.

Dostupnost

Igrači ne moraju pronaći najbolje web stranice za klađenje na esport da bi pristupili timskim OG utakmicama. To je zato što su utakmice dostupne na gotovo svim stranicama za klađenje u esportu.

Zašto je Team OG popularan?
Nagrade i rezultati tima OG

Nagrade i rezultati tima OG

Nijedan Dota 2 tim nema tako legendarni status kao Dota 2. Tim je doživio mnoge vrhunce, uključujući pobjedu u dva zvanična Valve eventa u Dota 2 i pobjedu u Frankfurtu i Manila Majoru 2016. Nakon što je eliminisan iz 2016 International i uspio je samo 9- 12. na Shanghai Major-u, OG je osvojio Boston Major 2016. i postao 2. na The Summit 6. Po vlastitim riječima, Reddit je tvrdio da je Tim OG 'Kraljevi Dote'

Iako uspjeh koji je postigao ovaj tim može biti uparen ili čak nadmašen od strane drugih eSport timova u danima koji dolaze, mjesto Team OG-a u historiji esporta zauvijek će ostati netaknuto. Da, tim je možda imao poteškoća, s vremena na vrijeme mijenjajući sastav, ali to je učinjeno samo da bi se osigurao uspjeh. Dakle, koje je rezultate ovaj tim postigao do sada (od 2022.)? Pa, fokusirat ćemo se na dvije esport igre: Dota 2 i Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO).

Nagrade i rezultati tima OG
Dota 2

Dota 2

 • Frankfurt Major 2015- 1
 • Manila Major 2016- 1
 • ESL One Frankfurt 2016- 1
 • Boston Major 2016- 1
 • The Kiev Major 2017- 1
 • The International 2017-7-8th
 • The International 2018-1
 • The International 2019-1

Što se tiče novčanih nagrada, tim je kući odneo 1.110.000 dolara tokom Frankfurt Majora 2015, dok bi na Manila Major 2016. i ESL One Frankfurt 2016. osvojili 1.110.000 dolara i 157.273 dolara, respektivno. To nije sve; Tim OG osvojio je još 1.000.000 dolara i 1.000.000 dolara na The Boston Major 2016. i The Kiev Major 2017., respektivno.

To je zapanjujuća količina novca, posebno ako tim pobjeđuje u brzom nizu. Avgust 2017. je bio još jedan trenutak za tim da osvoji ogroman nagradni fond od $617,198 tokom The Internationala, iako tim nije došao na prvo mjesto. Međutim, naredne dvije godine će doći sa velikim novčanim dobicima, uključujući 11,234,158 dolara (The International 2018) i 15,620,181 dolara (The International 2019).

Dota 2
CS: GO

CS: GO

Evo rezimea njihovih nedavnih uspjeha.

 • Cs-summit 5- 3.-4. ($21,500)
 • BLAST Premier: Proljeće 2020. Regularna sezona - 4.- 6. (35.000$)
 • ESL Pro League Sezona 11: Evropa - 6. (31.000$)
 • Intel Extreme Masters XV-New York Online: Evropa- 2. (30.000 USD)
 • Flashpoint sezona 2-2. (250.000$)
 • Spring Sweet Spring #2- 1. ($40,000)
 • Intel Extreme Masters XVI-Summer- 2. (42.000 USD)
 • ESL Pro League Sezona 14- 3. -4. ($55,000)
CS: GO
Najbolji i najpopularniji igrači tima OG

Najbolji i najpopularniji igrači tima OG

Johan 'N0tail' Sundstein

N0tail je popularna Dota ličnost poznata po svojim šutevima u igri i rukovanju mikro intenzivnim herojima. On je jedan od osnivača tima OG, jednog od najboljih esport timova ikada, sa brojnim dostignućima iza sebe. Od formiranja super timova i popisa u posljednjem trenutku do osvajanja Majorsa i Aegisa, Danac je učinio i uspio u gotovo svemu što je trebalo učiniti.

Syed Sumail 'SumaiL' Hassan

Prvi put je izbio na scenu 2015. godine i etablirao se kao jedan od najboljih svjetskih srednjih igrača prije nego što je ušao u historiju na The International iste godine. Pomogao je Evile Geniusima da osvoje TI 2015 sa 16 godina, postavši ne samo najmlađi pobjednik turnira već i prvi esport igrač koji je zaradio milion dolara.

Topias 'Topson' Taavitsainen

Finn se pridružio OG-u 2018. U to vrijeme nikada nije bio u plaćenom timu najvišeg nivoa i imao je samo ograničeno LAN iskustvo. Na iznenađenje mnogih, dobio je priliku da zasvira na najvećoj pozornici od svih i dokazao da zaslužuje biti tamo. Već je osvojio dvije titule u dvije godine: TI8 i TI9. Od tada je stekao kult obožavatelja. Topias bira neke od najtežih heroja za igru i čini da to izgleda lako. To nije iznenađujuće s obzirom da je počeo da igra Dotu sa nepunih osam godina.

Ostali najpopularniji igrači Team OG-a bili su Yeik' MidOne' Nai Zheng i Martin' Saksa' Sazdov.

Najbolji i najpopularniji igrači tima OG
Gdje i kako se kladiti na Team OG?

Gdje i kako se kladiti na Team OG?

Klađenje na Team OG može biti zabavno i isplativo, s obzirom da je tim uvijek favorit, posebno na Dota 2 turnirima. Međutim, potrebno je vrijeme i istraživanje da bi se postavile dobre opklade.

Odabir najboljih stranica za esport klađenje

Sve počinje sa odabir prave kladionice. Prije klađenja za pravi novac, provjerite je li platforma dobro regulirana i licencirana. Takođe, uporedite kvote za nekoliko esport kladionica da biste dobili najbolje ponude. Neke od najboljih OG stranica za klađenje uključuju Rivalry, Pinnacle, Luckbox, GG.Bet i Lootbet. Ovdje ćete pronaći različite opcije plaćanja, pouzdanu korisničku podršku, izdašne bonuse i konkurentne kvote.

Učenje statistike tima

Na statistiku esport timova utiče niz faktora, uključujući nedavnu formu i trenutni spisak timova. Poznavanje ovih statistika će vam pomoći da razvijete a dobra strategija klađenja i identificirati najbolje prilike za klađenje. Pronađite ove podatke na stranicama za predviđanje esporta, kao što su Esports Charts i HLTV.

Klađenje u okviru budžeta

Najbolje je odrediti budžet za svoje kockanje i držati ga se. Također bi pomoglo ako se kladite samo na iznose koje možete priuštiti da izgubite. Ova strategija će vam pomoći da znate kada prestati s kockanjem, bez obzira da li ste ispred kladionice ili ne.

Gdje i kako se kladiti na Team OG?