Timovi

Poslednjih godina video igrice su postale popularnije. U suštini, esport je naziv za takmičarske igre koje se rade na profesionalnom nivou. Mnogi od naslova predstavljenih na velikim turnirima su timski i svaki član će igrati važnu ulogu. 

Vrhunski esport timovi uspjet će osvojiti značajno visoku novčanu nagradu. To može biti u rasponu od milion dolara. Tako visoki ulozi su značili da su stranice za klađenje na esports privukle pažnju ljubitelja tradicionalnih opklada. Ovaj oblik kockanja je manje-više isti kao i redovno sportsko klađenje.

Alliance

Kada koristi web stranice za klađenje na esports, korisnik mora odabrati pravi tim na koji će se kladiti. Najbolje je izabrati onaj koji ima dugu istoriju osvajanja turnira. To je svakako slučaj sa Alijansom. Sjedište im je u Švedskoj i dio su profesionalne gejming scene od 2013. Menadžment tim od pet pojedinaca nadgleda organizaciju. U prošlosti su se fokusirali na StarCraft II i League of Legends. 

Prikaži više...
Astralis

Astralis, također poznat kao AST, je nesumnjivo jedan od najboljih eSport timova na svijetu. Danska ekipa je uspela da postane dominantna sila na vrhunskim eSport turnirima i takmičenjima. U ovom pregledu saznajte svaki detalj o Astralisu, od njegovog osnivanja do raznih igara u kojima ima spiskove. Također, saznajte o postignućima i dostignućima tima u globalnoj eSport areni i, što je još važnije, kako se kladiti na Astralis.

Prikaži više...
Cloud9 Esports

Cloud9 je jedna od najpopularnijih, velikih i najuspješnijih esports organizacija na svijetu. Od 2013. godine, organizacija sa sjedištem u Santa Monici, Kalifornija, SAD je napravila talase u različitim disciplinama širom svijeta esporta. Bio je u pobjedničkom nizu kako u konkurenciji tako i na poslovnom planu, postavši druga najvrijednija esport oprema 2020. godine.

Prikaži više...
Dignitas

Dignitas je poznati esport tim osnovan 2003. godine. Tim je jedna od najrenomiranijih i najprepoznatljivijih kompanija u profesionalnom gaming biznisu. Imaju neke od najvećih i najpopularnijih esport timova. Za partnere koji traže direktan pristup tržištima igara i esporta, Dignitasova jedinstvena i prepoznatljiva pozicija brenda pruža priliku koja se pruža jednom u životu. Dignitas su kupili Filadelfija 76ersi iz NBA lige u septembru 2016. 

Prikaži više...
Evil Geniuses

Evil Geniuses jedan je od najpopularnijih esport timova sa sjedištem u San Franciscu, Kalifornija. Jedna je od najstarijih poznatih institucija za video igre. Svojom dugom istorijom, Evil Geniuses oblikovali su scenu igara od svog osnivanja 1999. godine. Njihov uspjeh zavisio je od sposobnosti igrača da izaberu svoje putovanje i da budu hrabri bez ograničenja zahtjevima. 

Prikaži više...
FaZe Clan

FaZe Clan, ranije poznat kao FaZe Sniping, je eSports kompanija sa sjedištem u Los Angelesu osnovana 2010. Može se pohvaliti konkurentnim timovima u širokom spektru naslova, uključujući Rocket League, Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO), FIFA, Halo, Valorant, Tom Clancy's Rainbow Six Siege, Fortnite, Call of Duty i PUBG: Battlegrounds. Ovaj vrhunski esport tim pridružio se svijetu igara kao Call of Duty tim koji čine Jeff "House Cat" Emann, Ben "Resistance" Christensen i Eric "CLipZ" Rivera. 

Prikaži više...
Fnatic

Tim Fnatic, također poznat kao FNC, je profesionalna esportska odjeća. On je rangiran kao jedan od najboljih esport timova u istoriji takmičarskog elektronskog sportskog klađenja. Organizacija je eksponencijalno porasla u posljednjih nekoliko godina, čime je zaslužila mjesto među najpopularnijim esport timovima. Osim popularnosti na događajima, Fnatic je omiljen među entuzijastima klađenja u esportu. Brend se također može pohvaliti linijom profesionalne opreme za igranje, uključujući tastature, miševe, slušalice, podloge i još mnogo toga.

Prikaži više...
G2 Esports

G2 eSports, ranije Gamers2, je evropska eSport franšiza koja učestvuje u nekoliko eSports turnira i događaja. Organizacija ima sjedište u Berlinu, Njemačka. Osnovali su ga u februaru 2014. profesionalni igrač League of Legends po imenu Carlos Rodriguez Santiago i investitor po imenu Jens Hilgers. Gamers2 je rebrendiran u G2 eSports u oktobru 2015. 

Prikaži više...

Gambit Esports

Najpopularniji esport timovi za klađenje

Najpopularniji esport timovi za klađenje

Ova vrsta klađenja može biti nepredvidiva. Ako kockari žele povećati svoje šanse za uspješnu opkladu, najbolje je odabrati poznate esport timove s istorijom pobjeda.

Team Liquid

Smatraju se jednom od najuspješnijih organizacija u svim esportovima. Team Liquid je prvobitno kreiran da se takmiči na StarCraft turnirima. Tokom posljednje 22 godine, oni su narasli i postali veoma cijenjeni među ostalim timovima za video igre. Trenutno su prisutni u Sjevernoj Americi, Evropi i Brazilu. Team Liquid takođe počinje da se širi na azijske igre.

OG

Ako ljubitelji klađenja traže jedan od najboljih Dota 2 i CS:GO esport timova, onda je OG vrijedan razmatranja. Prvi put su osnovani 2015. godine i osvojili su International u dva uzastopna navrata. OG je također postao jedan od najpopularnijih igračkih timova tokom Valorant turnirskih sezona. Početkom 2022. godine, izjavili su da nameravaju da preuzmu MMO žanr.

Evil Geniuses

Najbolje stranice za klađenje na esport vjerovatno će predstavljati ovu grupu sa sjedištem u Seattleu. Umjesto da se fokusiraju na nekoliko igara, takmičili su se u mnoštvu različitih naslova. Ovo uključuje Fortnite, Halo, League of Legends, COD, CS:GO, Rocket League i WoW. 2015. godine Evil Geniuses osvojili su najveću nagradu u istoriji esporta u to vrijeme. Posebno su vješti u Call of Duty: WWII.

Timski duh

Ova grupa sa sjedištem u Moskvi postigla je vrlo dobre rezultate na turnirima za CS:GO, League of Legends, Hearthstone i Dota 2. Na International 2021, osvojili su impresivnih 18 miliona dolara. To ih čini jednim od onih koji najviše zarađuju u svim esportovima.

Najpopularniji esport timovi za klađenje
Esport timovi u različitim igrama

Esport timovi u različitim igrama

Ako kockari imaju na umu određenu igru, mudro je izabrati tim koji je postigao veoma dobre rezultate na turnirima za ovu titulu. Timovi visokog profila obično se fokusiraju na jedan od osam najveće video igre.

Age of Empires

Aftermath, Team GamerLegion, Vietnam Legends (VNA) i Suomi su dobro cijenjeni zbog igranja ovog naslova strategije u realnom vremenu (RTS). Ostale grupe na koje treba obratiti pažnju su Vladari Rima, Legija klovna, Timska tajna, Infinity Legends, Dark Empire i Tempo Storm.

Apex Legends

Trenutno više od 100 miliona ljudi uživa u ovoj pucačini za više igrača. Međutim, samo nekoliko timova je privuklo pažnju unutar kockarske zajednice. Broj igrača nastavlja rasti zahvaljujući izlasku novih Apex Legends sezona. Tokom turnira, kockari bi trebali obratiti pažnju na Team Liquid, Fnatic, Evil Geniuses, Natus Vincere i Virtus.pro.

Arena of Valor

Ova igra je prilično prepoznatljiva u esportu jer timovi moraju biti izuzetni u mobilnom igranju. Valor ima mnogo sličnosti sa League of Legends, tako da postoji preklapanje među najboljim igračima za svaku titulu. Dota šampioni takođe imaju tendenciju da budu dobri u Valoru. Grupe koje su imale dobre rezultate na turnirima su Royal Never Give Up, EDward Gaming, Rogue Warriors, Talon Esports, Buriram United Esports, Qiao Gu Reapers i eStar Gaming.

Battlefield

Za razliku od ostalih igara na ovoj listi, Battlefield ima samo nekoliko vrlo uspješnih timova. To su PENTA Sports i Epsilon eSports. Pucačine iz prvog lica obično su vrlo česte unutar njih esport turniri. Međutim, Battlefield tek počinje da dobija toliko priznanja kao slični naslovi kao što su COD i Halo.

CS:GO

Pošteno je reći da je CS: GO dominantna sila u video igrama. Postoji nekoliko velikih takmičenja. Astralis, Natus Vincere, G2 eSports i Team Vitality ističu se kao jaki konkurenti.

COD: Warzone

Poslednjih godina ovaj battle royale naslov postao je izuzetno popularan i kod konzolnih i kod PC igrača. Timovi koji igraju u ovom modu obično imaju istoriju dobrih rezultata na drugim COD turnirima. Oni uključuju Atlanta FaZe, OpTic Gaming, CompLexity, Fariko Impact i Evil Geniuses.

Dota 2

Ovo je idealno za kockare koji žele gledati igrače kako se takmiče za velike nagradne fondove. To je u milionima dolara tokom godišnjeg Svjetskog prvenstva. Četiri organizacije najvišeg ranga su TNC Predator Virtus.Pro, Evil Geniuses i Team Secret.

FIFA

Nisu svi turniri visokog profila fokusirani na pucanje i fantaziju. Fudbalska video igra FIFA izrasla je u jednu od najvećih franšiza u industriji. Kladionici treba da paze na Fnatic, Tundra Esports, MKers, Manchester City Esports i Schalke 04 Esports tokom meča.

Esport timovi u različitim igrama
Najbolji esport igrači na svijetu

Najbolji esport igrači na svijetu

Što se tiče ukupne zarade, četiri najbolja igrača na svijetu profesionalno igraju Dotu 2. Radi se o muškarcima starosti između 22 i 29 godina. Sva četvorica su većinu svog novca zaradila od International 2019.

Johan "N0tail" Sundstein

Ovaj danski igrač je trenutno broj 1 u svijetu. Učestvovao je u 129 mečeva i postigao oko 7,183,837 dolara. Prije prelaska na Dotu 2, Sundstein je bio Heroes of Newerth igrač. Tokom meča International 2019, osvojio je 3.124.036,20 dolara u novcu.

Jesse "JerAx" Vainikka

Poreklom iz Finske, Vainikka se do sada takmičio u 66 mečeva. Iako ovo nije tako impresivno kao Sundstein, treba napomenuti da je Vainikka zaradio $6,475,948. To ga čini drugim najboljim igračem esporta na svijetu. Dostigao je drugo mjesto na Shanghai Major-u 2016.

Anathan "ana" Pham

Ovaj Australijanac je u ranoj mladosti privukao pažnju esportskih kladionica. Prije nego što je Pham napunio 18 godina, već je zaradio $604,739 na 15 turnira. Njegov trenutni iznos je veći od 6.004.411 dolara.

Sébastien "Ceb" Debs

Četvrti najbolji igrač je iz Francuske, sa 5,773,909 dolara zarađenih na 65 turnira. Debs je bio prvi na International 2018 prije nego što je ponovo pobijedio sljedeće godine. Tokom svoje karijere igrao je za devet velikih timova.

Najbolji esport igrači na svijetu
Kako odabrati najbolji esport tim na koji ćete se kladiti?

Kako odabrati najbolji esport tim na koji ćete se kladiti?

To će u velikoj mjeri ovisiti o prirodi igre koja se igra. Neki od njih zahtijevaju od učesnika brze reflekse i tačnost. Drugi su više taktičke prirode. Najbolji esport timovi na koje se možete kladiti znat će koji su kvaliteti potrebni da bi se pobijedio u meču.

Jedan od najkritičnijih aspekata ove vrste klađenja je istraživanje. Kockar bi trebao vrlo malo prepustiti slučaju. Većina turnira ima na desetine timova koji se bore za prvo mjesto.

Da bi suzio najvjerovatnije pobjednike, igrač mora znati dosije svakog od njih. Srećom, prije finalnog prvenstva obično postoji kvalifikacijski period koji traje čitavu sezonu. Ovo daje gledaocima priliku da analiziraju različite prednosti i slabosti svakog kandidata.

Poznati esport timovi stvaraju ime postižući veliki broj pobjeda visokog profila. Ako njihovi rivali izgledaju izjednačeni, onda je teže predvidjeti ko će osvojiti glavnu nagradu. Ako kockari nisu sigurni, mogli bi istražiti način igre i mapu. Zatim mogu gledati prošle utakmice u kojima se svaki od dva tima takmičio u sličnim scenarijima. Ovo će im dati bolju predstavu o tome koliko će igrači igrati.

Kako odabrati najbolji esport tim na koji ćete se kladiti?