Vijesti

November 14, 2023

Optimiziranje udobnosti i performansi: Secretlab-ov utjecaj na Worlds 2023 Esports

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Uvod

Worlds 2023 x Secretlab – Ergonomija za profesionalne sportiste u esportu

Optimiziranje udobnosti i performansi: Secretlab-ov utjecaj na Worlds 2023 Esports

Svjetsko prvenstvo 2023. ulazi u završnu fazu, a dugo očekivani meč između WBG i T1 zakazan je za 19. novembar. Kako se ova dva tima takmiče za šampionsku titulu, ključno je prepoznati značaj ergonomije u modernoj eri esporta. Razgovarali smo sa Secretlab-om, globalnim sponzorom i zvaničnim predsjedavajućim partnerom LoL Esports-a, o njihovom nemilosrdnom nastojanju da pruže najbolju udobnost za igrače na Svjetskom prvenstvu 2023.

Uloga Secretlab-a u LoL Esports

Secretlab je već nekoliko godina ključni igrač u svijetu LoL Esports-a, uspostavljajući dugogodišnje partnerstvo sa Riot Games. Kao zvanični Chair Partner pet uzastopnih godina, Secretlab je dokazao da pruža vrhunsko iskustvo sjedenja za igrače. Ovo partnerstvo je svedočanstvo posvećenosti kompanije pružanju izuzetne udobnosti, omogućavajući igračima da nastupe na najbolji mogući način u mečevima sa visokim ulozima poput onih na Svetskom prvenstvu. Iako su mehanika i strategija ključni u esportu, udobnost sjedenja također igra važnu ulogu, jer može značajno utjecati na performanse i zdravlje igrača, posebno u stresnom okruženju igranja.

Uticaj igranja na zdravlje igrača

Dr. Lindsey Migliore, Esports Medicine & PMR Physician i osnivač GamerDoc-a, naglašava danak koji profesionalni esport uzima na tijelo i um. Zbog nemilosrdnog rasporeda, ponavljajućih pokreta potrebnih za igru ​​i ograničenog slobodnog vremena, igrači su podložni povredama mišićno-koštanog sustava i živaca. U većini slučajeva, igrači odgađaju liječenje i čekaju van sezone da bi se rehabilitirali. Međutim, za timove koji se kvalificiraju za međunarodne turnire poput Svjetskih, njihov raspored je produžen, što rezultira još kraćim vremenom oporavka. Kombinacija intenzivnih obračuna, kasnonoćnih solo sesija u redu, uskraćivanja sna zbog jet lag-a i povećanog opterećenja treninga prije takmičenja dodatno pogoršava fizički i mentalni napor igrača.

Važnost dizajna u udobnosti

Previđanje važnosti ergonomije može dovesti do izgaranja, ozljeda zgloba i drugih ozbiljnih problema koji mogu značajno utjecati na performanse igrača i timova. Secretlab sarađuje sa profesionalcima poput dr. Migliorea kako bi dizajnirao najbolju moguću stolicu za igranje za duge sesije igranja. Kompanija vjeruje da je kretanje ključno za ublažavanje stresa na tijelu. Njihove stolice su dizajnirane tako da podstiču prirodno kretanje, a istovremeno pružaju pravu količinu udobnosti i podrške. Karakteristike poput zaštićene šljunčane baze sjedišta u TITAN Evo vode tijela do sredine za ravnomjerniju raspodjelu pritiska, dok proširene ivice stvaraju dovoljno prostora za pokrete. Osim toga, igračima koji se bore s održavanjem pravilnog držanja zbog blizine ekrana savjetuje se da se protežu ili prave pauze tokom rundi ili tajm-auta.

Prelazak sa profesionalaca na svakodnevne korisnike

Stolice za igre nisu korisne samo za esport sportiste, već i za pojedince koji provode duži vremenski period na svojim radnim stanicama. Secretlab prepoznaje različite aktivnosti u kojima se ljudi bave, kao što su kucanje izvještaja, prisustvo virtuelnim sastancima, igranje igara, pa čak i drijemanje. Stolice kompanije su dizajnirane da se prilagode prirodnim pomacima i prilagođavanju držanja tokom ovih aktivnosti. 4-smjerni L-ADAPT lumbalni sistem omogućava korisnicima da savijaju zakrivljenost kičme dok prelaze između položaja. Osim lumbalne potpore, pravilan položaj ruku i stopala je od suštinskog značaja za smanjenje stresa i poboljšanje iskustva sjedenja. Nasloni za ruke trebaju omogućiti podlakticama da leže vodoravno, izbjegavajući pretjeran pritisak na unutrašnju stranu lakta. Stopala treba da budu čvrsto postavljena na pod, a Secretlab nudi profesionalni oslonac za noge za pojedince koji ne mogu da dosegnu tlo. Održavanje čvrstog donjeg dijela leđa na naslonu sjedišta i održavanje tečnosti u zglobovima tokom pauza također se preporučuje za optimalnu udobnost.

Pedantan proces dizajna

Secretlab-ovo vodstvo u industriji stolica za igre proizlazi iz njihovog fokusa na ergonomiju i multidisciplinarni pristup dizajnu i razvoju. Njihov vodeći proizvod, TITAN Evo, dizajniran je da osigura ravnomjernu raspodjelu težine i nudi potpunu prilagodbu za individualnu podršku i željene pozicije. Svaki dizajn prolazi kroz rigorozno testiranje korisnika, uključujući mapiranje pritiska, kako bi se osiguralo da stvarna upotreba podržava koncept vrhunske udobnosti. Dok drugi brendovi mogu pokušati imitirati Secretlabove stolice, njihovo nerazumijevanje dizajna često rezultira neuspjehom u isporuci kohezivnog proizvoda koji unapređuje dugoročnu ergonomsku udobnost.

Zaključak

Kako se finale Svjetskog prvenstva 2023. približava, Secretlab će podržavati i WBG i T1 sa svojim igračkim stolicama, omogućavajući igračima da isporuče svoje najbolje performanse na najudobniji mogući način. Važnost ergonomije u esportu ne može se precijeniti, jer ona direktno utiče na zdravlje, dobrobit i ukupni učinak igrača. Secretlab-ova posvećenost pružanju izuzetne udobnosti i dizajna služi kao dokaz njihove posvećenosti esport zajednici. Bilo da se radi o profesionalnim esport sportistima ili svakodnevnim korisnicima, Secretlab-ove stolice za igre nude savršen spoj udobnosti, podrške i prilagođavanja, osiguravajući optimalno iskustvo sjedenja za sve.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti