Šta su eSport treneri i čime se bave?

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
Fact CheckerTomas NovakFact Checker

Ako ste zainteresovani za esports, možda ste primijetili da ste za trenera na nekom univerzitetu ili u manjoj, masovnoj organizaciji. Možda se pitate: "Šta su esport treneri ili esport coaching, i zašto su toliko važni za industriju igara?"

Uspješan esport tim ima posvećenog trenera koji im pomaže u izradi strategije, procjeni protivnika, izgradnji jedinstva tima, podizanju morala, usmjeravanju individualnih igrača i osvajanju turnira. Za maksimalne rezultate, esport treneri surađuju s rukovodiocima esporta i analitičarima esporta.

Šta su eSport treneri i čime se bave?

Šta je eSports Coaching?

Coaching u esportu uključuje pružanje stručnosti, osmišljavanje strategijai podsticanje kohezije među igračima. Kao tim, oni moraju raditi na svojoj komunikaciji, vještinama igre i sposobnosti da se oslobode ličnih problema i fokusiraju se na tim. Oni moraju redovno raditi stvari kako bi ojačali međusobne veze.

Ovdje ćemo razgovarati o tome da li su poslovi esport coachinga pravi put za vas, kao i o preciznim dužnostima esport trenera, kako se te dužnosti mogu promijeniti ovisno o veličini tima, vrsti igre koju trenirate, i drugi faktori.

Odgovornosti trenera eSporta

U eSportu, trenerov primarni fokus je na timu, a ne na pojedinačnim igračima, kao što bi to bilo za konvencionalnog menadžera. Uspjeh će proizaći iz poboljšane sposobnosti sportaša na terenu i eliminacije nesportskih stresova, kao što su fizički problemi i emocionalni tereti.

Esportski trener je odgovoran za sljedeće dužnosti:

  • Odredite stanje meta i upotrijebite te informacije za razvoj pobjedničkih planova koji koriste sposobnosti vašeg tima.
  • Povećajte komunikaciju između igrača. Moguće je postići ovaj cilj kroz vježbe izgradnje tima i analizu snimaka utakmica kako bi se uočili ključni slučajevi pogrešne komunikacije.
  • Koristite različite tehnike da održite raspoloženje svog tima i date im pobjednički način razmišljanja na terenu.
  • Dođite do dna problema igrača i ponudite im savjete o tim problemima kako bi se mogli fokusirati na svoju igru ​​bez ometanja.
  • Uvjerite se da tim ima sve što je potrebno prije odlaska na put. Odnosi se na dresove igrača, opremu sponzora i druge artikle sa logotipom tima.
  • Organizujte prijateljska takmičenja između timova kako biste im dali dodatne šanse da usavrše svoje veštine.
  • Sarađujte sa menadžerima kluba kako biste se dogovorili na koje turnire ćete učestvovati. Ako je trener zaposlenik, uvjerite se da su igrači čije se ostavke traže da su dobili dovoljnu uslugu od tima da opravdaju njihov odlazak.
  • Ako su neki prisutni, surađujte s timskim analitičarima kako biste ispitali detaljnu statistiku igara i račune po igri kako biste precizirali najočitije slabosti tima. Analitičar(i) tima bi takođe sarađivao sa menadžmentom tima da prouči takmičenje i odredi kako se najbolje pripremiti za predstojeće utakmice.

To je prilično detaljan pregled dužnosti trenera eSporta, ali važno je zapamtiti da se opterećenje trenera može proširiti ili smanjiti ovisno o obimu posla koji klub postavlja.

Ovdje ćemo elaborirati šta eSports treneri rade da bi ih razjasnili.

Razvoj i analiza timske strategije

Kao trener, treba da težite maksimalnom procentu pobeda. Na ovaj način svi pobjeđuju - i klubovi i igrači. Stoga je jedan od najvećih pristupa postizanju ovog cilja angažirati vrhunsku ekipu s vrhunskim strategijama.

Uzmimo popularnu MMORPG League of Legends kao primjer. Postoji preko 150 likova za igru, 180 komada opreme, pet uloga igrača, pet ruta runa, 55.000+ permutacija runa i ažuriranja igre svake dvije sedmice, zajedno sa novim ili ažuriranim šampionom svaki mjesec ili otprilike. Postoji mnogo toga o čemu treba razmišljati u smislu strategije, s tim da morate odlučiti o likovima, runama i građi.

Osim toga, postoji i siva zona. Svaki aspekt igre, od izabranih šampiona do predmeta izrađenih do bacanja runa, mora biti dovoljno fleksibilan da se prilagodi sposobnostima druge strane, vještinama igrača i okolnostima u igri. Ako drugom timu nedostaje glavni šampion sposoban da nanese magijsku štetu, na primjer, naš tim može izabrati da pokrene tri tenk šampiona i promijeni našu građu kako bismo poboljšali zanemarivanje fizičkog oštećenja (poznato kao oklop).

Ovo je vrlo osnovna ilustracija kako igrači mogu prilagoditi mehaniku igre. Potencijalne akcije svakog igrača u kontekstu veće strategije su još jedna komponenta. Glavni fokus igara kao što su Counter-Strike: Global Offensive i Valorant je na ovoj mehanici.

Koristite Valorant mapu Haven kao primjer i koncentrišite se na stranu napada. Glavni faktori razlikovanja između timova, osim kompetencije njihovih igrača, su likovi koje biraju da igraju, oružje koje kupuju i uloga koju ti faktori igraju u ukupnoj strategiji tima.

U igri kao što je Valorant, oni su predodređeni da propadnu ako tim ne primeni pametnu strategiju. Na trenerovim je rukama da implementira ovaj plan, jer su manje emocionalno uloženi u igru ​​od igrača i mogu vidjeti širu sliku.

Razvijanje snaga trenutnog tima

Jednostavno rečeno, uspjeh igrača u ovom je direktno proporcionalan tome koliko dobro igra. To je win-win situacija: što više postignu, to se više ljudi uključuje i više novca svi zarađuju.

Trener će često organizirati borbe ili prepucavanja kako bi pomogao igračima da postanu bolji. Da biste isprobali nove taktike i planove u okruženju nalik igrici bez pritiska prave konkurencije, nekoliko sportova nudi egzibicione igre protiv ekipa sličnog kvaliteta. Često nema udjela ni u jednom ishodu ovih takmičenja.

Jedno upozorenje kod skrimova je da druga strana može predvidjeti i pripremiti se za vaš plan ako ga iskoristite.

Odgovornost trenera je da omogući efikasnu komunikaciju među članovima tima. Vježbe izgradnje tima, obraćanje pažnje na to kada inače šutljiv igrač mora govoriti, i prepoznavanje pojave tenzija između igrača i njihovo rješavanje prije nego što eskaliraju su efikasna sredstva za postizanje tog cilja.

Timski stav i koncentracija

Ovo je ključna pažnja za takmičarske timove i prijave za turnire. Za razliku od tuča, ulozi su mnogo veći u stvarnim igrama, a rezultati često direktno utiču na ROI za kompanije koje snose račun i za igrače i za trenera.

Ako tim ne može da se ponaša adekvatno u ovim utakmicama, trener može biti otpušten, igrači mogu izgubiti svoje startne pozicije, a organizacije mogu smanjiti svoje plate. Obaveza je trenera da spriječi da ove greške dovedu do toga da igrači odbace svoj trud.

Najbolje služi interesima kompanije

Kao i sa svakim drugim poslom, profesionalne stranice za esport moraju osigurati da će zaraditi profit od svojih ulaganja. To bi bila ulaganja sa dužim rokom dospijeća i očekivanim finansijskim dobicima za poslovanje.

Naravno, kao trener esporta, željeli biste da vaši igrači daju svoj najbolji učinak na takmičenjima kako bi stekli najveću moguću izloženost. Međutim, trener povremeno daje savjete tokom nekoliko takmičenja u kojima će učestvovati esport tim. Tim najvišeg nivoa ne bi trebao gubiti vrijeme i novac takmičeći se u događajima nižeg nivoa kada umjesto toga vježbaju za takmičenje višeg nivoa.

Ili će tim zauzvrat dobiti pozitivan publicitet, što će dovesti do tihe, ali značajne prednosti na duži rok u tom području. To bi mogao biti dobrotvorni događaj na kojem igrači mogu donijeti donacije za cilj po svom izboru, a tim će dobiti pozitivnu štampu. Iako su generalni menadžer i menadžment tima obično odgovorni za ove odluke, trener može biti uključen u takve razgovore.

Na kraju, plata trenera eSporta mora biti opravdana beneficijama koje on pruža kompaniji. Ako to ne učinimo, morat ćemo napraviti prilagodbe u našem dijelu tima.

Image

Trebate li početi tražiti poslove trenera eSporta?

Trebali biste razmotriti nekoliko razmatranja prije nego što odlučite hoćete li se baviti esport coachingom ili ne. U ovom dijelu ćemo brzo proći kroz ta razmatranja kako biste mogli odlučiti da li je biti trener pravi izbor za vas.

Commanding Respect

Mera u kojoj izazivate poštovanje drugih igrača je ključna. Ako ste igrač i možete cijeniti sav naporan rad koji su igrači uložili, dobit ćete ovo. Možda će vam ovo biti lakše ako imate prethodno iskustvo kao takmičarski igrač, posebno na visokom nivou.

Međutim, postoje mnoge dodatne komponente poštovanoj osobi. Razmislite da li se prema svojim sportistima odnosite s poštovanjem, a da pritom zadržite svoju poziciju kontrole. Morate stajati na svome i braniti svoju poziciju bez gubljenja hladnokrvnosti ili učestalih tuča.

Jeste li spremni zaštititi svoju ekipu od vanjskog svijeta i dati prednost svojim igračima iznad svega ostalog? Koliko dobro shvatate krajnji cilj tima i izazove sa kojima se suočavaju da bi ga postigli?

Svi lideri, a posebno svi treneri, moraju imati ove kvalitete. Treneri u tradicionalnim sportovima i esportovima moraju uspostaviti ravnotežu između pristupačnosti i poštovanja svoje ekipe.

Solidno poznavanje igara i takmičarske igre

Poput tradicionalnog sportskog trenera, trener eSporta mora biti dobro upućen i u igrivost i u takmičarski krajolik. Teško je zamisliti košarkaškog trenera koji nije strastven u igri. Isto vrijedi i za trenere u esportu (iako, kao iu tradicionalnim sportovima, to je samo ponekad slučaj za menadžment).

Još jedna stvar koja vam je potrebna je poznavanje lokalne konkurencije. Mogli ste igrati na nižem nivou da biste imali koristi od toga, ali pomaže. Umjesto toga, trebali biste naučiti sve što možete znati o takmičarskoj sceni, uključujući teren igre, meta koji se stalno mijenja, izazove s kojima se igrači suočavaju i korake koje je potrebno poduzeti da bi tim uspio.

Vaša efikasnost trenera i sposobnost da pomognete svom timu poboljšat će se ako slijedite savjete iz predzadnjeg paragrafa. Da biste pronašli rješenje za ovaj problem, morat ćete provesti dosta vremena učeći o okolišu. Međutim, uz naporan rad i samodisciplinu, svako može preći od potpunog početnika do kandidata za poziciju trenera.

Final Thoughts

Mogli biste tvrditi da su poslovi trenera eSporta nova "it" karijera za igrače koji žele zarađivati ​​za život radeći ono što vole. Zapamtite, međutim, da ćete morati uložiti malo vremena i truda prije nego što se budete mogli nazvati trenerom eSporta i preuzeti dužnosti trenera eSporta. To je dugotrajno i radno intenzivno. Ključ za sjajnog igrača je specijalizirati se za jednu aktivnost. Gledanje profesionalnih igrača i esport takmičenja, možda ćete naučiti mnogo o meta i drugim detaljima igre.

Trener esporta može zaraditi bilo šta od 20.000 do 152.000 dolara godišnje, tako da je jasno da je ovo izvodljiva profesionalna opcija. Ako imate ono što je potrebno da radite ono što rade treneri eSporta, možda je sjajan trenutak da započnete karijeru kao trener eSporta ako je to nešto o čemu ste razmišljali.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Šta je zapravo trener eSporta?

Trener eSporta je profesionalac koji vodi i mentorira igrače i timove u takmičarskim igrama, fokusirajući se na strategije, poboljšanje vještina i timsku dinamiku.

Kako trener eSporta doprinosi timu?

Trener eSporta doprinosi timu analizirajući igru, razvijajući strategije, izvodeći vježbe i pružajući psihološku podršku za poboljšanje ukupnog učinka.

Koje su vještine ključne za trenera eSporta?

Osnovne vještine za trenera eSporta uključuju duboko poznavanje igre, strateško razmišljanje, komunikacijske vještine, liderske kvalitete i sposobnost analize i poboljšanja timske dinamike.

Mogu li se eSportski timovi takmičiti bez trenera?

Dok se eSportski timovi mogu takmičiti bez trenera, njihovo postojanje uvelike povećava njihove šanse za uspjeh pružanjem strateškog vodstva, razvoja vještina i moralne podrške.

Kako se postaje trener eSporta?

Postati trener eSporta obično uključuje stjecanje opsežnog iskustva u relevantnoj igri, razumijevanje timske dinamike i razvoj trenerskih vještina kroz praksu i eventualno formalnu obuku.

Esports klađenje vs. Online Casino Gaming: Jasno poređenje

Esports klađenje vs. Online Casino Gaming: Jasno poređenje

Realnost savremenog internet kockanja je da ono predstavlja beskrajne mogućnosti. Igrači se mogu kladiti na sportske i kazino igre sa priličnom lakoćom. Takođe, entuzijasti kockanja će uvijek imati više nego dovoljno na rukama. 

Esports vs. Sportsko klađenje: Sveobuhvatno poređenje

Esports vs. Sportsko klađenje: Sveobuhvatno poređenje

Dobrodošli u uzbudljivo područje klađenja, gdje se strast za sportom i esportom susreću s uzbuđenjem iščekivanja i strategije. Ako ste početnik koji ulazi u ovaj živahni svijet, čeka vas prosvjetljujuće putovanje. Ovaj vodič je kreiran da vam pomogne da shvatite nijanse između klađenja na esport i tradicionalnog sportskog klađenja. Dok istražujete ovaj vodič, ne zaboravite posjetiti EsportsRanker za impresivno iskustvo i najbolje savjete u industriji. Njihove web-lokacije koje su na vrhu liste odlična su polazna tačka za vas da uronite u akciju.

Koje su najbolje eSport naslove na koje biste se trebali kladiti?

Koje su najbolje eSport naslove na koje biste se trebali kladiti?

Svijet esporta se svakodnevno širi kako sve više ljudi gleda i učestvuje u igricama. Međutim, zbog ekspanzije esport događaja, još jedan posao se prilagodio da ide u korak s najnovijim trendovima. Esportsko klađenje je upravo dostupno u kladioničarstvu, tako da strastveni igrači, igrači i kladionici mogu zaraditi novac na svojim omiljenim događajima. Ako ste zainteresirani da se okušate u klađenju na esport, u nastavku je lista najboljih eSportova koji su sada najpopularniji u ovom sektoru.

Koje su najpopularnije esport naslove za klađenje u Aziji?

Koje su najpopularnije esport naslove za klađenje u Aziji?

Dobrodošli u uzbudljivi svijet esporta u Aziji, dinamičan i uzbudljiv univerzum u kojem se uzbuđenje video igara susreće sa strateškim carstvom klađenja. Ako ste strastveni prema igrama i željni da istražite mogućnosti klađenja, došli ste na savršeno mjesto. Esports nije samo oblik zabave; to je krajolik u razvoju koji nudi jedinstven spoj angažmana i mogućnosti i za iskusne kladioce i za novopridošlice. Dok zakoračite u ovaj živopisni svijet, razmislite o posjeti kockarnicama koje se nalaze na vrhu liste na EsportsRankeru kako biste započeli svoje putovanje. Pripremite se da uđete u najbolje esport naslove koji očaravaju kladioce širom Azije u 2024!

Najbolji savjeti za klađenje na eSport za CS:GO

Najbolji savjeti za klađenje na eSport za CS:GO

Jeste li spremni zaroniti u uzbudljiv svijet CS:GO klađenja? To je putovanje koje obećava i uzbuđenja i izazove, savršeno za svakoga ko želi dodati dodatni sloj uzbuđenja svom eSport iskustvu. Bilo da ste iskusan igrač ili ste novi u carstvu eSporta, ovaj članak je vaš sveobuhvatan vodič za informisanje o klađenju na CS:GO utakmice. Da biste započeli sa pravom nogom, toplo preporučujem da posjetite najbolje ocijenjen sajt od EsportsRanker-a. Ovo će vam dati čvrstu osnovu i ažurirane informacije da započnete svoj put klađenja.

Prednosti i nedostaci korištenja kriptovaluta za klađenje na esport

Prednosti i nedostaci korištenja kriptovaluta za klađenje na esport

Kriptovalute su već neko vrijeme na usnama mnogih ljudi. Što više ljudi uči o ovim digitalnim valutama, sve više postaju entuzijastični u njihovoj upotrebi za poslovne i lične poslove. Međutim, kao i kod svake druge dobre stvari, klađenje na kriptovalute imaju svoju mračnu stranu, posebno kada ih koristite za klađenje na eSportove. 

Sveobuhvatan vodič za klađenje na Valorant eSports takmičenjima

Sveobuhvatan vodič za klađenje na Valorant eSports takmičenjima

Najnoviji naslov iz Riot Gamesa, Valorant, doživljava mnogo akcije u takmičarskom krugu igara. Ljubitelji klađenja će vjerovatno primijetiti porast tržišta esporta u svojoj omiljenoj kladionici, a Valorant je vjerovatno jedna od dostupnih igara.

Top 8 esports kladionica savjeta za bolje kvote

Top 8 esports kladionica savjeta za bolje kvote

Dobrodošli u uzbudljiv svijet esport klađenja! Ako ste početnik, ovaj sveobuhvatni vodič je skrojen za vas. Prepun je praktičnih savjeta i uvida koji će vam pomoći da donosite informirane odluke i poboljšate svoje izglede u klađenju na esport. Prije nego što zaronimo, evo poziva na akciju: Posjetite eSportRanker da istražite njihovu top-listu preporučenih esport kazina. Ova platforma je fantastična polazna tačka za primjenu znanja koje ćete ovdje steći.

Vodič za početnike za Fortnite eSports klađenje

Vodič za početnike za Fortnite eSports klađenje

Dobrodošli u adrenalinsko područje klađenja Fortnite eSports! Bilo da ste entuzijasta igara ili iskusan kladioničar, ovaj vodič za početnike je vaš pasoš za razumijevanje detalja i nedostataka klađenja na Fortnite takmičenjima. Od dešifriranja statistike igrača do strateških savjeta za klađenje, pokrivamo vas. Spremni da poboljšate svoje iskustvo igranja? Odlučite se i istražite naše preporučene kazino opcije na top listi na eSportsRankeru – gdje vas čeka uzbuđenje Fortnite klađenja!

Šta je Overwatch klađenje: Zgodan vodič za početnike

Šta je Overwatch klađenje: Zgodan vodič za početnike

Online esport klađenje ima dosta izazova. Možda će biti teško definirati Overwatch klađenje, s obzirom da brojni operateri i svi trebaju shvatiti okidačke točke u različitim načinima igre i mogućnostima.

Šta su internetske stranice za esport i zašto biste ih trebali posjetiti?

Šta su internetske stranice za esport i zašto biste ih trebali posjetiti?

Dobrodošli u dinamično carstvo esports klađenja, gdje se uzbuđenje natjecateljskog igranja spaja s uzbuđenjem strateških opklada. Kao početnik u navigaciji ovim uzbudljivim krajolikom, na rubu ste da otključate svijet mogućnosti. Esportsko klađenje, posebno putem online kazina, dobilo je značajan zamah, nudeći jedinstven i privlačan način da se uronite u virtuelne arene svojih omiljenih igara.

Šta su vrhunski bonusi za klađenje u esportu?

Šta su vrhunski bonusi za klađenje u esportu?

Industrija esporta stalno raste iz snage u snagu. Sa svim pokazateljima koji upućuju na pozitivnu budućnost, ova industrija je privukla ogromnu pažnju sa raznih strana, među kojima je ključna industrija onlajn klađenja.