Vijesti

February 12, 2024

Otkrijte očaravajući svijet slavuja: Proceduralno generirana fantastična avantura

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Uvod

Dok jurim kroz vazduh, brzo se približavajući ivici litice, počinjem da žalim zbog svoje odluke da koristim karticu Trickster. Kartica Minor Realm, jedna od mnogih u Nightingaleu, izgledala je sumnjivo, nudila mi je da "skočim u velike visine", ali je bila previše dobra da bi bila istinita. Taktičko izmicanje od neprijateljske Vezane vila sada me vidi kako se katapultiram prema moru.

Otkrijte očaravajući svijet slavuja: Proceduralno generirana fantastična avantura

Kombinacija istorije i fantazije

Kada je objavljena, Nightingaleova estetika privukla je pažnju mnogih. Njegovi fantastični svjetovi, neobična stvorenja i uglati likovi u viktorijanskom stilu sa širokim ramenima i malim bokovima čine ovu kooperativnu PvE avanturu istaknutom među obiljem igara za preživljavanje koje trenutno gledamo. Iako Nightingale zasigurno izgleda jedinstveno, najistaknutije ga čini čista dubina svijeta.

Kombinacija istorije stvarnog sveta, književnih uticaja i alternativne stvarnosti koju su kreirale igre Inflexion Games, Nightingale vas vidi kako prolazite kroz fantastičan svet koji obuhvata bajke i folklor koji su nam poznati, istorijske ličnosti iz stvarnog života i, nekako, poznata imena iz klasičnih romana. Na svom putovanju preuzimate zadatke poput Victora Frankensteina i Nellie Bly i nailazite na legendarna bića koja podsjećaju na ona iz knjiga priča iz djetinjstva.

Svijet slavuja

Dolazeći od programera koji ima veterane industrije iz studija kao što je BioWare, ovo ne bi trebao biti veliki šok – izgradnja svijeta je njihov kruh i puter. Oni koji su prešli sa BioWarea na Inflexion pokrili su širok spektar žanrova: naučnu fantastiku sa Mass Effectom, srednjovekovnu fantaziju sa Dragon Ageom, pa čak i fantaziju o borilačkim veštinama sa Jade Empireom. Stoga ih je zaintrigirala izgradnja igre u prostoru "savremene istorijske fantazije".

Rezultat je prekrasan svijet, iako grub oko rubova, s puno poznatih elemenata za preživljavanje, poput zanata, lova i ribolova, ali i stalnim osjećajem da ne znate baš šta je iza ugla.

Proceduralno generirana područja

Ne samo da Nightingaleove magične vile bacaju čarolije – tu je i neka iskreno nedokučiva vještičarenja iza kulisa.

Izgrađen na Inflexion-ovom namjenskom serveru, Nightingaleov "svijet" se sastoji od bezbrojnih proceduralno generiranih kraljevstava. Ova kraljevstva kreirate kombinovanjem kartice Biome sa glavnom karticom na sajtu portala. Kartica Biome postavlja teren, dok glavna karta utiče na to koji se NPC-ovi, tačke interesovanja i drugi ključni elementi pojavljuju u tom svetu. Drugim riječima, postoji obilje kombinacija koje možete sastaviti, a svaka rezultira područjem koje čak ni programeri ne mogu predvidjeti.

Kako napredujete, skupljate i izrađujete više karata carstva, što vam omogućava da pravite nove kombinacije. Želite li još više začiniti stvari? Koristite Minor karticu u Transmuteru da promijenite aspekte područja u kojem se trenutno nalazite, u realnom vremenu. Mogli biste igrati kartu koja proguta svijet u beskrajnoj noći, ali povećava vašu magijsku moć ili kartu koja povećava vašu štetu, ali vas opterećuje. Sa ovim kartama uvijek postoji kvaka—kao što me je Prevarant naučio.

Vodič u zečjoj rupi koja hoda po carstvu

Ovo bi moglo zvučati neodoljivo, ali imate vodiča koji vam pomaže da se ne izgubite niz zečju rupu koja hoda po carstvu. Pak, vila zlokobnog izgleda, postavlja ciljeve koji su posebno korisni u ranoj fazi kada pokušavate da se uhvatite u koštac sa Nightingaleom. Kako napredujete, preuzimate sve više zadataka od NPC-a, ali uvijek imate mogućnost da sve odbacite i krenete u šetnju po carstvu u slobodno vrijeme. Potražite bajkovita stvorenja s prijateljima, izgradite impresivno imanje bez ograničenja položaja, dovršite zagonetke Bastilje ili skupljajte odjeke nade koji upotpunjuju znanje o samom Nightingaleu. Postoji obilje stvari koje treba uraditi, a problem je odlučiti na šta se prvo fokusirati.

Rani pristup i vrijednost

S obzirom na to da Nightingale ulazi u rani pristup tek 20. februara, ono što je ovdje u ponudi je vrlo impresivno, ali definitivno treba dotjerati. Inflexion planira potpuno lansiranje devet do 12 mjeseci nakon izdanja ranog pristupa, s početnim fokusom na "stabilno pokretanje" i rješavanje svih "hitnih problema" prije nego što se pozabavi ažuriranjima, novim sadržajem, poboljšanjima i sistemima igranja.

Možda će vas zaprepastiti činjenica da Nightingale košta 29,99 dolara u ranom pristupu, što je gotovo cijena cijele igre, ali Flynn naglašava da je ponuda vrijednosti po toj cijeni ključna za studio – nešto za što vjeruje da ne rade sve igre.

Od osam do devet sati koje sam proveo sa Nightingaleom, mogu sa sigurnošću reći da nudi dosta za svoju cijenu, čak i ako treba malo posla. Jedva sam zagrebao površinu u vrijeme igranja i stalno sam bio namamljen s utabane staze da se sklonim od smrtonosnog tuče, istražim skrivene pećine (sa ljutitim medvjedima unutra) i tražim resurse za izradu nove opreme i izgradnju svog imanja. Svaki put kada sam pokušao da se ogulim, bio sam začaran da obavim još jedan zadatak. Ovde se sprema nešto magično, i jedva čekam da vidim kako će ispasti.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti