Vijesti

October 28, 2023

Moć marketinga utjecajnog igrača na igre: oblikovanje industrije i povezivanje s publikom

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Poslednjih decenija, video igre su postale jedna od najpopularnijih aktivnosti za slobodno vreme, takmičenje i kulturu. S obzirom na to da industrija igara u procvatu i da će dostići tržišnu veličinu od 521,6 milijardi dolara do 2027. godine, izdavači stalno traže inovativne načine da se povežu sa svojim igračima.

Moć marketinga utjecajnog igrača na igre: oblikovanje industrije i povezivanje s publikom

Zašto Influencer marketing za igre?

Marketing influencera u igricama je u porastu, s brendovima koji sarađuju s igračima kako bi se dotakli njihove ogromne publike. U 2022. godini, uticajni marketing u igrama dostigao je preko 4,4 milijarde dolara, naglašavajući njegovu efikasnost.

Influenceri su se pokazali boljim od brendova u izgradnji povjerenja i privlačenju publike. Gledaoci igara su preko 50% vjerniji od prosječne publike, što ih čini idealnim izborom za promociju video igara.

Kratka istorija uticajnog marketinga na igre

Marketing uticajnih igara imao je izazovan početak, a izdavači su u početku bili skeptični prema plaćenom sponzorisanom sadržaju. Međutim, uspon YouTubea i Let's Plays sredinom 2010-ih otvorio je put uticajnim igračima da podijele svoja iskustva i povećaju stope konverzije za izdavače.

Twitch, poznata platforma za striming uživo, dodatno je revolucionirala marketinški krajolik utjecajnih igara nudeći platformu za gejmere da se povežu sa svojom publikom u realnom vremenu. Esports je također igrao značajnu ulogu u rastu marketinga utjecajnih igara, s konkurentnim igraćim događajima koji privlače milione gledatelja.

Oblikovanje industrije

Popularnost gejming sadržaja na YouTubeu i Twitchu dovela je do formiranja specijalizovanih agencija i mreža za marketing uticajnih igara. Ove agencije su usmjerile partnerstva i osigurale uspjeh marketinških kampanja influencera.

Marketing uticajnih igara proširio se na nove platforme kao što su TikTok i Instagram, dodatno učvršćujući svoju važnost u industriji. TikTok je, posebno, pružio igračima jedinstvenu priliku da pokažu svoj rad i da se uključe u širu publiku.

Influencer Marketing u igrama danas

Gaming influencer marketing je prešao s eksperimentalnog pristupa na osnovnu i bitnu strategiju za efikasno dosezanje igračke publike. Utjecajne igračke ličnosti kao što su Ninja i PewDiePie pokazuju domet i utjecaj koji imaju uticajni igrači igara.

Izdavači igara, od indie programera do velikih igrača u industriji, prepoznali su ključnu ulogu utjecajnih igara u promoviranju svojih izdanja igara. Influencer partnerstva postala su sastavni dio njihove marketinške strategije, što je dovelo do značajnih uspješnih priča.

Zaključno, marketing uticajnih igara je transformirao način na koji se izdavači igara povezuju sa svojom publikom. Sa snagom da oblikuju gejming krajolik, influenceri su postali nezamjenjiv dio marketinške knjige igara.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti