Vijesti

November 1, 2023

Gen.G protiv BLG: Clash of Titans u LoL Worlds četvrtfinalu

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Ostalo je samo 8 timova u League of Legends Worlds Championshipu, a sa završenom prvom švajcarskom etapom, stvari će se zahuktati više nego ikada u četvrtfinalu. Gen.G, koji je ostao neporažen do sada, će se boriti protiv kineskog BLG-a koji nosi broj 2, u revanšu od MSI-ja ranije ove godine. Hoće li se Gen.G osvetiti ili će BLG dokazati da su jači?

Gen.G protiv BLG: Clash of Titans u LoL Worlds četvrtfinalu

Razložimo dva tima, njihov put do pobjede i postavimo naša očekivanja od meča.

Evolucija Gen.G-a tokom ljeta

Iako je Gen.G bio prvi nosilac iz LCK-a, malo tko je mislio da će biti dominantna snaga na Svjetskom prvenstvu, s obzirom na njihov nedavni nastup na MSI-ju gdje su završili četvrti. Brzo su dokazali da svi nisu u pravu, brzo su postigli 3-0 pobedivši takve kao što su T1 i G2.

Imajući to u vidu, još uvek moraju da se suoče sa LPL timovima, a pošto su sva četvorica prošla kroz švajcarsku pozornicu, sigurno je da će se Gen.G suočiti sa jednim od njih.

BLG je poznati protivnik protiv kojeg su igrali u MSI-ju i od kojeg su izgubili u plej-ofu. Brzih 3-0 pokazalo je da je LPL u tom periodu bio mnogo jači. Međutim, čini se da je korejski tim evoluirao kroz Ljetni Split, skačući po sjajnoj rastućoj putanji.

Ne samo da je tim vrlo jasan u igranju ukupne makro igre, već čak i igrači prave manje mehaničkih grešaka. Najveća slabost Gen.G-a u prvoj polovini sezone bio je Doran, koji je bio iskorištavan u top-lane orijentiranoj nosi meta. Iako još uvijek ima dostupnih opcija za nošenje, on je mnogo bolji u stabilizaciji staze. Pored toga, on je takođe dosta napredovao, a sa ostala četiri igrača koja već igraju blizu vrhunskog nivoa, ova Gen.G postava je zastrašujuća na svetovima.

Hoće li se BLG oslanjati na GigaBIN?

S druge strane, BLG su malo nazadovali u odnosu na MSI. Ne na mehaničkom nivou, ali čini se da im je koordinacija povremeno isključena, dajući neprijateljima više otvora za iskorištavanje.

Druga stvar je da Bin nije bio u stanju da ispolji isti nivo dominacije na vrhu. Mislim da je to zbog top lane meta koji se razvija i BLG prebacuje svoju pažnju na bot-lane carry meta sa Elkom, koji nanosi preko 33% štete cijelog tima.

Biće uzbudljivo videti da li će BLG pokušati da da više slobode svom vrhunskom laneru ili će se želeti fokusirati na bot lane meč. Jungler Xun će biti ključan u ovom meču, posebno jer se bori protiv nekoga poput Peanut-a, koji je poznat po tome što je pomagao tokom cijele svoje karijere.

GEN vs BLG Predviđanja

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo donijelo nam je mnogo iznenađenja koja su izbacila neka naša očekivanja sa tabele. Ipak, naša LoL Worlds Power Rankings je još uvijek donekle relevantna i tačna, posebno u gornjoj polovini ljestvice.

Četvrtfinale Svjetskog prvenstva između GEN-a i BLG-a će biti teško predvidjeti jer oba tima imaju potencijal da se međusobno pobijede, a to će u velikoj mjeri ovisiti o tome kako će se dva tima pokazati na dan. Na osnovu onoga što smo do sada vidjeli i kako je ukupna meta, vjerovatno bih malo favorizirao GEN, posebno s obzirom na to da će imati bočnu selekciju u Igri 1.

BLG će biti u mogućnosti da se bore blisko u većini igara serije, međutim, i ne bih se iznenadio da ih vidim da ostvare barem jednu pobjedu u seriji. 3-1 je ono što predviđam, ali ne bih se iznenadio da idemo na Silver Scrapes.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti