Vijesti

October 27, 2023

Evolucija Clash Royalea: ažuriranja, esportovi i rast

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Clash Royale, koji je 2016. godine izdao finski programer Supercell, bio je revolucionarni naslov u industriji mobilnih igara. Ponudio je žanrovsko iskustvo igranja koje je bilo jednostavno za igranje i vrlo konkurentno.

Evolucija Clash Royalea: ažuriranja, esportovi i rast

Uspon Clash Royalea

Nije iznenađujuće da je Clash Royale brzo stekao popularnost, sa prijavljenih 50 miliona aktivnih korisnika dnevno u 2018. Međutim, pet godina kasnije, postoji zabrinutost oko trenutnog stanja igre.

Trenutno stanje Clash Royalea

Iako tačan broj aktivnih igrača nije javno poznat, izvještaji govore da Clash Royale još uvijek ima preko milion korisnika. Međutim, nije na istom nivou popularnosti kao 2018. godine.

Kontroverzna ažuriranja

Jedan faktor koji je razočarao bazu igrača su nedavna ažuriranja igre. 'Ažuriranje za gubitnike' u aprilu 2023. dobilo je značajne kritike zbog toga što je igru ​​učinilo više isplativom za pobjedu i uklonilo funkcije iz omiljenog 2v2 moda. Ovo ažuriranje je imalo za cilj povećanje broja igrača na putu do trofeja, ali je možda doprinijelo padu baze igrača.

Uticaj ažuriranja

Iako su veterani bili jako kritični prema ažuriranju, ono možda nije značajno uticalo na free-to-play igrače, koji čine većinu baze igrača.

Esports scena

Esport scena Clash Royalea pruža uvid u trenutno stanje igre. U 2018. svjetsko finale Clash Royale lige dostiglo je vrhunac gledanosti od 361.849 gledalaca, što ukazuje na snažan rast igre. Međutim, između 2018. i 2020. godine, broj gledanosti je naglo opao. Ovaj pad se može pripisati zatvorenom franšiziranom esport ekosistemu za Clash Royale, koji je ograničio učešće u timu.

Povratak otvorenog ekosistema

Na sreću, Supercell je ponovo uveo sistem otvoren za sve 2021. godine, omogućavajući više timova da učestvuju u Clash Royale ligi. Kao rezultat toga, broj gledanosti je pokazao rast u protekle dvije godine, pri čemu je izdanje iz 2022. dostiglo najveću gledanost od 228.000 i prosječnu gledanost od 58.000.

Zaključak

Iako Clash Royale možda nije toliko popularan kao što je bio 2018. godine, još uvijek održava jaku i lojalnu bazu igrača. Nedavna ažuriranja i promjene imale su različite efekte na igru, ali povratak otvorenog ekosistema esporta pokazao je obećavajuće znakove rasta. Subjektivno je da li Clash Royale umire ili ne, ali je jasno da igra i dalje ima posvećene pratioce.

Pročitajte također: Kako doći do trgovačkih tokena u Clash Royaleu

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti