Vijesti

March 9, 2023

Najbolji eSport igrači svih vremena

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Sponzori, klubovi, turniri, pratioci i profesionalci koji igraju na najvišim nivoima i zarađuju za život od nagradnog novca i mogućnosti sponzorstva, svi doprinose uspješnom esport poslovanju širom svijeta.

Najbolji eSport igrači svih vremena

Ko su najveći esport sportisti svih vremena i kako ih rangiramo?

Ovih deset igrača su najbolji svih vremena zbog svoje nevjerovatne vještine, slave i utjecaja na razvoj esporta, iako su svi svoju slavu postigli u različitim epohama i za različite eSportove. Oni su bili pioniri na novom terenu za svoje organizacije, svoje titule i esport u cjelini.

Stavljati ove pojedince jedne protiv drugih bila bi vježba uzaludna, ali to je dio zadovoljstva liste najboljih 5 svih vremena. Poređenje igrača iz različitih epoha ili sportova potaknut će živu diskusiju.

#5: GetT_PRAVO

Christopher "GeT_PRAVO" Alesund se popeo na vrhunac profesionalne scene Counter-Strike 1.6 2009. godine, samo dvije godine nakon što je debitovao. 

  • Fnatic je pokupio tada 19-godišnjaka nakon što je prethodne dvije godine posvetio natjecanju za dosljednu poziciju u najboljim švedskim organizacijama. 
  • Ali uprkos tome što su bili u društvu vrhunskih esport igrača kao što su f0rest, Patrik "cArn" Sättermon i Rasmus "Gux" Ståhl, to je bio GeT_RIGHT koji je izrastao kao primjer švedskog Counter-Strike 1.6.
  • Kao inovator taktike koja se sada zove "vrebanje", GeT_RiGhT je maksimalno iskoristio svako otvaranje koje mu je njegov tim pružio. Bio je smrtonosni protivnik zbog svoje vrhunske preciznosti, budnosti i agilnosti, što mu je omogućilo da sam očisti bombe i pronađe izlaz iz najočajnijih situacija.

U prvoj godini sa Fnatic-om, švedski igrač GeT_PRAVO osvojio 10 turnira — neverovatno dostignuće. GetT_RiGhT i f0rest su igrali pored SK Gaminga nešto više od godinu i po dana 2011. godine, godine koja je bila manje produktivna nego godinu ranije. GetT_RiGhT-ova dostignuća do ovog trenutka bila su izvan najluđih snova većine njegovih esport rivala. Začudo, Šveđanin je bio tek na početku svojih avantura.

U roku od nekoliko mjeseci od debija Counter-Strike: Global Offensive, GeT_RiGhT je postao neprikosnoveni najbolji igrač igre. Vraćajući se u takmičenje sa f0restom, njih dvoje su postali jedan od najstrašnijih dvojaca istorija esporta.

GetT_RiGhT je zaslužio trajno mjesto u panteonu besmrtnosti esporta svojim desetljećima dugim nizom konstantno odličnih performansi.

#4: Daigo

Daigo Umehara iz Japana bio je rana međunarodna superzvijezda u esportu i jedan od najboljih esport igrača na svijetu. Kada je otputovao u Sjedinjene Države 1998. i pobijedio Alexa Vallea u Street Fighter Alpha 3, to je najavilo rađanje legendarnog međunarodnog rivalstva koje će na kraju definirati najpoznatija serija borbenih igara svih vremena.

Umehara, poznatiji po svom nadimku The Beast, postao je opsjednut igranjem video igrica u arkadama 1991. godine. Daigo je 1997. osvojio titulu prvaka Japana u Street Fighteru.

Svjetsko prvenstvo 1998. bilo je početak nove ere međunarodnog takmičenja koje je imalo dalekosežne efekte izvan područja Street Fightera. Pobjeda Umehare u najnaglašenijoj igri u industriji borbenih igara u to vrijeme označila je početak duge vladavine dominacije u žanru.

Daigo je igrao preko desetak titula na profesionalnom nivou, od Vampire Huntera do Street Fighter 5. Kada je pobijedio Justina Wonga u borbi 2004. godine, postao je najbolji igrač Street Fightera na planeti do bona fide međunarodne poznate ličnosti.

Možda ste već gledali ovaj video: Daigo je u svom posljednjem životu, a Wong je spreman iskoristiti prednost. Daigo izvodi nevjerovatan niz blokova kako bi izveo čudesan povratak.

Američki sportski magazin GamePro uporedio je Daigo/Wong trenutak 2004. sa kultnim hvatanjem Willieja Maysa preko ramena u Svjetskoj seriji 1954. godine. Ovaj trenutak nije predstavljao samo jednu igru, već čitavu generaciju u igri.

Daigova prethodna dostignuća su dovoljno impresivna da mu garantuju mesto ovde, ali to su samo početak. 

  • Više od 15 godina kasnije, on je i dalje jedan od najboljih igrača na svijetu, nakon što je osvojio turnire Evo 2009. i 2010. zaredom svojim sada već poznatim nastupom. 
  • Nakon što je osvojio drugo mjesto na Capcom kupu 2015. (i donirao svoju nagradu od 60.000 dolara humanitarnoj organizaciji za stipendije), osvojio je dvije titule u Topanga A-ligi i dvije titule Topanga Svjetske lige.
  • Daigo ima životopis bez premca, a nevjerovatan životni vijek Zvijeri nema premca nijednom drugom igraču.

#3: odmor

Patrik "f0rest" Lindberg rođen je u Švedskoj, koja ima dugu istoriju proizvodnje nekih od najboljih svjetskih esport igrača. Trčanje 2009. koje je F0rest imao u timu Fnatic, kada im je njegov besprijekoran učinak pomogao da postanu organizacija s najvećom zaradom u povijesti Counter-Strikea, možda je F0restovo najbolje postignuće. U to vrijeme, mnogi posmatrači su se plašili da je sport na pragu smrti. Lindberg je nesumnjivo bio najpoznatiji u esportu izvan Azije.

Od svog prodora na profesionalnu scenu 2005. godine, f0rest je konstantno bio vrhunski igrač. Bivši saigrač Patrik "cArn" Sättermon nazvao je f0rest najvećim igračem lige, a niko nije ni trepnuo okom. f0rest je osvojio više od 50 medalja u svojoj karijeri. Ako napravite anketu među Counter-Strike igračima i sljedbenicima, naći ćete široko rasprostranjeni konsenzus.

f0rest ima impresivan dodatak svom životopisu. Osim što je najbolji igrač u istorija Counter-Strike-a, njegov sjaj u nasljedniku, Counter-Strike: Global Offensive, bio je veliki razlog zašto su Team Ninjas in Pyjamas krenuli u svoju neviđenu pobjedničku trku 87-0 LAN mapa — ovo je najduža pobjednička serija u historiji esporta.

Pet godina nakon izlaska Counter-Strike: Global Offensive, f0rest je i dalje jedan od najboljih igrača u Švedskoj. Poštovanje za jednog od pravih veterana esport industrije i jednog od najboljih igrača esporta na svijetu.

#2: Bljesak

Nije bilo više takmičarske Starcraft scene nigdje između 1998. i 2010. godine. Starcraftovo bogatstvo i prestiž omogućili su razvoj i održavanje uspješne ekologije više od jedne decenije. Igra je postala ukorijenjena u svakodnevnom životu u Južnoj Koreji zbog TV pokrivenosti i internet kafića. Starcraft je izbio u centar pažnje, ne usporavajući, dok su druge igre oprezno iskoračile na ploču.

  • Lee "Flash" Young Ho je najuspješniji i najpoznatiji igrač Starcrafta ikada. 
  • Osvojio je preko 400.000 dolara na turnirima i zaradio stotine hiljada više putem ugovora i sponzorstava. 
  • Flash je trijumfovao u najgledanijem, opsežnije analiziranom i esportu pod visokim pritiskom na globalnom nivou.
  • Prema Liquipediji, Flash ima smiješnih 70% pobjeda u odnosu na najbolje igrače na svijetu, zadržava rekord za najviši rejting u istoriji, drži rekord po najdužoj popunjenosti kao igrač broj 1 na planeti i izjednačen je za većinu pobjeda u Starligi u jednoj godini.

Flash je simbol briljantnosti i dominacije za mnoge trenutne entuzijaste esporta. Nekada poznat po naslovima kao što su "Final Boss" i "The Ultimate Weapon", baza obožavatelja Lee Young Hoa na kraju se smjestila na jednostavan naziv "Bog"

#1: Faker

Što se tiče takmičarske scene esporta, Lee "Faker" Sang-hyeok je poput Michaela Jordana. U početku je dobio nadimak "Unkillable Demon King" od strane Coola (kineskog igrača koji se od tada povukao), uhvatio je javnost. 

Polubog League of Legends vlada scenom koja je zaista dostigla profesionalni atletski nivo konkurentnosti. On je esport igrač u svijetu industrija lige — najveći i najkonkurentniji esport. Faker nije samo anomalija u smislu talenta, već uživa i neuporediv uspjeh u igri osmišljenoj da ograniči utjecaj bilo kojeg pojedinačnog igrača.

Kao timski sport, Liga stavlja premiju na planiranje, komunikaciju i saradnju. Osim, naravno, vaš protivnik nije Faker.

Kao 17-godišnjak 2013. godine, Faker se pojavio kao zvijezda u League of Legends nakon što ga je primijetila vrhunska korejska esport organizacija, SK Telecom. Uprkos tome što je bio početnik, Faker je doveo SKT do trećeg mesta u prolećnoj podeli i sada se smatra jednim od najboljih mid-lanera na svetu. SKT je osvojio titulu na ljeto i taj uspjeh donio do pobjede na Svjetskom prvenstvu u losanđeleskom Staples Centru.

Od tog trenutka, ime Faker se povezuje sa postignućem. 

  • Sa svojim bivšim saigračem Bae "Bengi" Seong-woongom, on je jedan od samo dva igrača u istoriji League of Legends koji su osvojili tri svjetska prvenstva.
  •  Od kada je ušao u centar pažnje, Faker je osvojio šest domaćih titula. Tri od tih pobeda su osvojene zaredom. 
  • Pomeo je sva velika međunarodna takmičenja u ligi: IEM, All-Stars, MSI i Worlds.

On je prvi esport sportista na naslovnoj strani ESPN The Magazine. U igri kao što je The League, postojanje igrača poput Fakera pokazuje fundamentalni talenat napora, zašto ga gledaoci vole da gledaju i zašto ga poštuju kao sport. Osvojio je više novčanih nagrada u poređenju sa bilo kojim drugim igračem lige. 

Entuzijasti, stručnjaci i igrači se široko slažu da je Faker League of Legends GOAT (ili "Najveći svih vremena"). Na Svjetskom prvenstvu 2022. Faker ne samo da je postavio nekoliko novih rekorda, već je svima pokazao zašto je on simbol Lige legendi.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti