Vijesti

November 1, 2023

TI12 Dota 2 prvenstvo: gledanost, performanse igrača, postavke heroja i nagradni fond

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

International 2023 (TI12) Dota 2 Championship je nedavno završen i vrijeme je da se udubimo u neke intrigantne statistike. U ovom članku ćemo istražiti brojke gledanosti, najvažnije performanse igrača, preferencije heroja i zaradu nagradnog fonda TI12.

TI12 Dota 2 prvenstvo: gledanost, performanse igrača, postavke heroja i nagradni fond

Broj gledanosti i ukupan broj odgledanih sati

TI12 je osigurao četvrtu najbolju gledanost u istoriji Dota 2 turnira, nadmašivši statistiku TI8 u pogledu gledanosti sati i najvećeg broja gledanosti. Tokom velikog finala, TI12 je privukao pažnju 1,4 miliona gledalaca, akumulirajući ukupno 65,4 miliona sati gledanja. Iako nije nadmašio broj gledanosti prošlogodišnjeg događaja održanog u Singapuru, bio je bolji od posljednjeg mjesta u Sjevernoj Americi.

Najvažnije performanse igrača na TI12

Uz Team Spirit koji je osvojio trofej na TI12, ističe se nekoliko statistika učinka igrača. Yatoro je vodio u prosječnim ubistvima sa 11,2 ubistava po utakmici, a slijede ga Kiritych iz VP-a sa 9,6 ubistava po utakmici, i LGD-ov offlaner niu sa 9,17 ubistava po utakmici. Značajni spomeni uključuju Nightfall i gpk~ sa najmanje smrtnih slučajeva od 2,33 po karti. Što se tiče asistencija, Miposhka je bila na vrhu liste sa prosječnim rezultatom od 21,3, a odmah iza nje su Sayuw sa 18,7 i Mira sa 17,9, obje iz Team Spirita. Gpk~ je pokazao impresivan KDA prosjek od 8,65 po utakmici, dok je Yatoro imao najviši Gold Per Minute (GPM), a Collapse je osigurao drugu poziciju u Iskustvu u minuti (XPM). LGD-ov WhyouSm1le pokazao je izvanredne sposobnosti iscjeljivanja sa 154 HP iscjeljenja u minuti, a Entity Kataomi, Collapse i Lelis dali su značajan doprinos u domenu invaliditeta.

Postavke heroja i performanse

Ispitivanje preferencija heroja na TI12 otkriva neke intrigantne trendove. Samo sedam heroja je ostalo bez konkurencije, a Drow Ranger, Anti-Mage, Ursa i Mars su bili zabranjeni, ali ih nijedan tim nije izabrao. Storm Spirit se pojavio kao neporaženi šampion sa stopom pobeda od 100% u utakmicama u kojima je izabran šest puta. Slijede Night Stalker sa 86% pobjeda, te Undying i Chen sa 75% pobjeda, iako u manje od deset utakmica. Dazzle se istakao u igrama sa deset ili više nastupa, sa 72% pobjeda na 18 mapa i najzabranjenijim herojom sa 101 igrom. Treant Protector i Primal Beast slijede na listi zabranjenih sa po 89 utakmica. Najodabraniji heroji bili su Muerta, Grimstroke i Dark Willow. Pregled izbora i zabrana pokazao je da su Treant Protector, Kunkka i Dazzle na vrhu top-lista, a Muerta je bio jedini heroj u prvih deset koji je češće biran nego banovan.

Zarada nagradnog fonda

Dok je Team Spirit nesumnjivo sretan nakon što su osvojili titulu dvostrukih TI šampiona, TI12 se mogao pohvaliti nevjerovatnim nagradnim fondom. Poređenje zarada Team Spirit igrača u dva TI-a koje su osvojili otkriva značajnu razliku. Svaki igrač u Team Spirit-u imao je znatno veći finansijski nenapredni dobitak tokom TI10 u poređenju sa TI12. Ukupni nagradni fond koji je Team Spirit upakovao na TI10 iznosio je nevjerovatnih 18,2 miliona dolara, što se smanjilo na oko 3,6 miliona dolara po igraču. Nasuprot tome, ukupan nagradni fond osiguran na TI12 bio je 1,4 miliona dolara, pri čemu je svaki igrač zaradio otprilike 284 000 dolara. Ovaj oštar kontrast naglašava evoluciju nagradnih fondova na Dota 2 turnirima i napuhane TI10 i prethodne TI nagradne fondove, zahvaljujući smiješnoj prodaji Battle Pass-a.

U zaključku, TI12 je pokazao impresivne brojeve gledanosti, izvanredne performanse igrača, intrigantne preferencije heroja i značajnu razliku u zaradi na nagradnom fondu u odnosu na prethodne TI. Dota 2 zajednica željno iščekuje sljedeću verziju The Internationala, nadajući se još uzbudljivijim statistikama i rekordima.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti