Vijesti

April 10, 2024

Raging Bolt: The New King of Pokémon VGC's Metagame

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Ključni za poneti:

  • Raging Bolt je postao popularan, prestigavši ​​Flutter Manea kao najbolji Paradox Pokémon na Evropskom međunarodnom prvenstvu.
  • Njegovo jedinstveno kucanje Electric/Dragon i svestranost čine ga strašnim protivnikom protiv preovlađujućih jezgara Trava/Vatra/Voda.
  • Potpis Raging Bolta, Thunderclap, nudi stratešku prednost, posebno protiv prethodno dominantnih Pokémona kao što su Tornadus i Urshifu Rapid Strike.
  • Stručnjaci vjeruju da će Raging Bolt nastaviti oblikovati metaigru, čak i sa uvođenjem ograničenih legendarnih pokemona u Propisu G.

U svetu takmičarske igre Pokémona koji se stalno razvija, pojavio se novi šampion koji će uzdrmati scenu. Raging Bolt, Paradox Pokémon predstavljen u The Indigo Disk DLC-u za Pokémon Scarlet and Violet, brzo se popeo u redove i postao dominantna sila u VGC metaigri. Kako se Evropsko međunarodno prvenstvo (EUIC) odvijalo od 5. do 7. aprila, Raging Bolt ne samo da je pokazao svoju moć već je i zbacio s trona prethodno dominantnog Flutter Manea, privlačeći pažnju kako profesionalnih igrača tako i navijača.

Raging Bolt: The New King of Pokémon VGC's Metagame

Uspon Raging Bolt

Raging Bolt-ov uspon do istaknutosti nije samo zbog njegove impresivne statistike ili jedinstvenog kucanja Electric/Dragon. Ono što izdvaja ovog Pokémona je njegova sposobnost da "sabije mnogo uloga u jednog Pokemona", prema regionalnom šampionu Joseph Ugarteu. Njegova svestranost i strateška prednost u odnosu na popularna jezgra Grass/Fire/Water čine ga ključnim dodatkom svakom takmičarskom timu.

Međunarodni šampion Alex Gómez Berna istakao je značaj Raging Bolta u razbijanju "najslomljenijeg jezgra bilo kojeg Pokémon formata". Sa svojim električnim/zmajevim kucanjem, Raging Bolt predstavlja ogroman izazov uobičajenim oblicima Ogerpona, ograničavajući njihovu efikasnost i preoblikujući strategije borbe.

Svestrani behemot

Izdržljivost i ofanzivne sposobnosti Raging Bolta dodatno podižu njegov status u metaigri. Njegova sposobnost da izdrži više udaraca i ostane u igri tokom dužih okreta, zajedno sa visokom statistikom specijalnog napada i prioritetnim potezom Thunderclap, omogućava mu da se efikasno suprotstavi prethodno dominantnim silama kao što su Tornadus i Urshifu Rapid Strike.

Kreator sadržaja i regionalni šampion James Baek naglasio je uticaj Thunderclap-a, ističući njegovu snagu protiv ključnih protivnika i njegovu ulogu u rastućoj dominaciji Raging Bolta. Aaron "Cybertron" Zheng je također istakao potencijalni utjecaj Raging Bolt-a na nadolazeći Regulation G format, sugerirajući da bi mogao redefinirati strategije čak i u prisustvu ograničenih legendarnih Pokémona.

Looking Ahead

Kako Raging Bolt nastavlja da pravi talase na VGC sceni, njegovo jedinstveno pozicioniranje i strateške prednosti su već doprinele definisanijoj i zanimljivijoj metaigri. Njegov uspjeh na EUIC-u je samo početak, a igrači i analitičari željno iščekuju da vide kako će se ponašati u budućim takmičenjima i formatima.

Pojava Raging Bolta kao meta-definirajućeg Pokémona naglašava dinamičnu prirodu kompetitivne igre Pokémona. Njegov uspon na vrh je svedočanstvo tekuće evolucije strategija i beskrajnih mogućnosti koje igrači mogu istražiti i savladati.

(Prvi put prijavio: Dot Esports, april 2023.)

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti