Vijesti

March 23, 2024

Skriveni dragulji esporta za gledanje 2024

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Pejzaž esporta je behemot koji se neprestano razvija, širi se po žanrovima i osvaja srca miliona ljudi širom svijeta. Dok divovi poput MOBA-a i FPS igara dominiraju naslovnicama, nekoliko podcijenjenih esport zajednica strastveno podržava njihove omiljene igre, često su ispod mejnstrim radara. Dok ulazimo u 2024. godinu, hajde da bacimo malo svjetla na pet takvih esporta koji zaslužuju vašu pažnju.

Skriveni dragulji esporta za gledanje 2024

Ključni za poneti:

  • Age of Empires svjedoči o ponovnom usponu, osvajajući preko 70.000 gledalaca svojom strateškom dubinom.
  • Magic: The Gathering se oporavio na esport sceni, privlačeći 30.000 najvećih gledalaca za svoje Svjetsko prvenstvo.
  • Quake Champions revitalizira žanr arkadnih pucačina, sa rastućom bazom obožavatelja u takmičarskoj areni.
  • Smite nudi jedinstven zaokret u MOBA igrici, održavajući jaku gledanost i bogatu takmičarsku scenu.
  • Super Smash Bros nastavlja da napreduje, sa velikim turnirima koji privlače stotine hiljada gledalaca.

Age of Empires: The King Returns

Nekada vrhunac strateških igara u realnom vremenu, Age of Empires imala svoje uspone i padove. Međutim, nedavni rimejkovi i ekspanzije, posebno lansiranje Age of Empires 4 i Sultans Ascend proširenje, udahnuli su novi život seriji. Sa najvećim brojem gledalaca od preko 70.000 2024. godine, strateška dubina igre i takmičarska scena su življi nego ikad.

Magic: The Gathering: Otporni takmičar

Magic: The Gathering (MTG), rodonačelnik modernih kolekcionarskih kartaških igara, imao je burno putovanje u carstvu esporta. Uprkos raspuštanju svoje profesionalne lige 2021. godine, MTG se vratio u relevantnost. The Magic World Championship 2023. privukao je 30.000 najvećih gledalaca, signalizirajući obećavajuću budućnost za ovu legendarnu igru.

Quake Champions: The Fast-Paced Underdog

U domenu FPS igara, Quake Champions oživljava adrenalinsko djelovanje svojih prethodnika. Uprkos tome što su ga zasjenili mejnstrim naslovi, stekao je posvećene sljedbenike, s najvećim brojem gledalaca od 30.000 i kombinovanim nagradnim fondom blizu 4 miliona dolara. Za ljubitelje visokooktanskih takmičarskih šutera, Quake Champions morate pogledati 2024. godine.

Smite: Borba s bogovima

Smite izdvaja se u prepunom MOBA žanru uranjajući igrače u mitološke bitke među bogovima. Iako nije tako široko prepoznat kao njegove kolege, Smiteov inovativni način igre i uvjerljiva takmičarska scena održali su njegovu gledanost jakom. Sa ukupnim nagradnim fondom koji premašuje 11 miliona dolara, Smite ostaje titan sam po sebi.

Super Smash Bros: Fenomen borbe

Uprkos dominaciji serija kao što su Tekken i Street Fighter, Super Smash Bros je zauzeo nišu u zajednici borbenih igara. Uz prijave poput Melee i Ultimate koji privlače desetine hiljada gledalaca na velike turnire, serija prikazuje trajnu privlačnost i takmičarski duh Nintendo vodećeg svađala.

Kako idemo dalje u 2024., ovi podcijenjeni esportovi nude bogatu tapiseriju takmičarskog uzbuđenja, strateške dubine i strasti zajednice. Bilo da ste poznavalac strategije, ljubitelj kartaških igara, specijalista za pucanje, MOBA majstor ili fanatik borbenih igara, postoji nešto u svijetu esporta koji čeka da vas osvoji.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu
2024-04-25

Preko 100 igrača će se sukobiti u TFT Set 11 prvom EMEA Golden Spatula Cupu

Vijesti