Vijesti

November 17, 2022

eSports, remetilačka sila u klađenju

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Nema sumnje da je eSports remetilačka sila na sceni klađenja. Sve više i više igrača se kladi na eSports turnire i događaje, dok kladionice mijenjaju teren kako bi iskoristile potencijal eSports klađenja. Ali veliko je pitanje šta donosi budućnost? 

eSports, remetilačka sila u klađenju

U ovom pregledu saznajte više o infiltraciji eSporta na scenu klađenja na mreži, faktorima koji podstiču njegov rast, nedavnim trendovima i još mnogo toga.

Istorija klađenja u eSportovima datira oko 2014. godine kada su neke stranice za klađenje počele da nude tržišta klađenja. Međutim, malo kockara nije znalo za eSport, a neki igrači su vjerovali da su mečevi namješteni.

Esports i eSports Klađenje u brojevima

Video igre su eksponencijalno porasle u posljednjoj deceniji. Danas je to jedno od najbrže rastućih tržišta, s nedavnim studijama koje pokazuju da je globalno tržište eSporta vrijedilo oko 957,5 miliona dolara u 2019. godini i da je preraslo u industriju od 1,08 milijardi dolara u 2022.

I nije samo eSport taj koji raste; Klađenje na eSport također bilježi eksponencijalni rast. Prije deset godina, razgovor se uglavnom vrtio oko toga šta je eSport, a ne kako se kladiti na eSport. Ali danas je klađenje na eSport popularno kao i uvijek prije. 

Prema podacima koje je objavio Business Research Insights, industrija klađenja u eSportu procijenjena je na 9,749 miliona dolara u 2021. godini i očekuje se da će rasti po kombinovanoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 13,7% kako bi prerasla u tržište od 24,190 miliona dolara.

Gore navedene statistike jasno pokazuju da je online eSport klađenje ogromna industrija. Postavlja se pitanje šta je podstaklo sporadičan rast eSport klađenja? Pa, nekoliko faktora stoji iza iznenadnog interesovanja za eSport među kladioničarima.

Prvo je činjenica da video igre imaju ogroman broj sljedbenika. Najnoviji izvještaji pokazuju da će do kraja 2022. godine biti više od 500 miliona entuzijasta eSporta. Turniri također privlače veliku gledanost, s 2021. Free Fire World Series u vodstvu nakon postavljanja rekorda od 5,41 miliona gledalaca. Od preko 5 miliona gledalaca, znatan broj se bavi klađenjem.

Drugi faktor je dostupnost operatera klađenja koji nude tržišta klađenja na eSport. Za razliku od prošlosti, mnoge stranice za klađenje na e-igarama danas nude igračima priliku da se klade na vrhunska eSport takmičenja i turnire tokom cijele godine. 

Neke su renomirane kladionice koje su dodale tržišta klađenja na eSport, dok su druge nove stranice koje se fokusiraju samo na eSport. Također je vrijedno spomenuti da su neke kladioničarske kompanije aktivne u eSport ekosistemu, sponzorišući eSports timove.

Ima ih i mnogo turnirima i takmičenjima održavaju se tokom cijele godine, tako da igrači ne mogu propustiti tržišta klađenja, bilo da se radi o Dota 2 kladioničarskim tržištima, Call of Duty, Valorantu, League of Legends, itd. Ovi turniri privlače značajne nagradne fondove na koje eSports outfits upućuju svoje oči.

Možda je najveći aspekt koji je oblikovao industriju klađenja u eSportu pandemija. Nakon što su mečevi uživo zaustavljeni kako bi se spriječilo širenje Covid-19, eSportovi su popunili prazninu sada kada su se profesionalni sportisti mogli boriti na daljinu.

Budućnost eSports klađenja

Kao što je ranije spomenuto, klađenje na eSports ima svijetlu budućnost. Sve projekcije pokazuju da je eSport klađenje tu da ostane, iako ne može nadmašiti tradicionalne sportove na sceni klađenja. Ali već sada nadmašuje virtuelne sportove. Dakle, koji su neki od faktora koji će oblikovati budućnost eSport klađenja?

Prvi je rast eSporta. Kako eSport nastavlja da raste, tako će rasti i eSport klađenje. Još jedan aspekt koji će oblikovati tržište klađenja na eSport je partnerstvo između ključnih igrača u eSportu i operatera klađenja. eSport stranice za klađenje razvijaju inovativne strategije koje ih stavljaju u prvi red na eSport turnirima i takmičenjima.

Bonusi za eSport klađenje će također igrati važnu ulogu u razvoju eSport klađenja. Da biste ostali ispred konkurencije, Kladionice za eSport pripremite unosne bonuse i promocije za kladioničare u eSportovima.

Takmičarska priroda eSporta također će biti ključni pokretač razvoja eSports klađenja. Danas mnogi ljubitelji eSporta imaju svoje omiljene eSports timove, baš kao što timovi u tradicionalnim sportovima imaju tvrdokorne fanove koji ne samo da gledaju svoje timove kako igraju, već se i klade na njih.

Na kraju, razvoji kao što su kvote za klađenje na sebe također će potaknuti rast klađenja u eSportovima sada kada obični igrači imaju priliku da se klade na sebe. Funkcije prijenosa uživo direktno sa stranice za klađenje također znače da igrači mogu pratiti sve akcije, pa čak i kladiti se na utakmice uživo. S druge strane, postoje stranice sa savjetima za eSport klađenje koje nude predviđanja utakmica.

Wrapping Up

To je to, ljudi, pregled kako se eSports klađenje razvilo i njegova putanja. U ovom trenutku, eSports klađenje je velika industrija i ne pokazuje znakove usporavanja. 

Očekujte da će industrija rasti u sljedećih nekoliko godina, dominirajući opcijama klađenja kao što su virtualni sportovi. Ali u konačnici, nema potencijala da nadmaši tradicionalno sportsko klađenje.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

Pripremite se za Ultimate Showdown: World of Warcraft Plunderstorm Creator Royale
2024-03-28

Pripremite se za Ultimate Showdown: World of Warcraft Plunderstorm Creator Royale

Vijesti